Minister tikt provincie op de vingers voor gestuntel met jaarrekening

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Het ministerie van Binnenlandse Zaken is niet blij met het uitstelverzoek van de provincie Utrecht over de jaarrekening van 2017. Dat staat in een brief van minister Kajsa Ollongren aan de Commissaris van de Koning Willibrord van Beek.
Het afschrift moest voor 15 juli ingeleverd worden, maar de accountant kon het document nog niet goedkeuren door problemen binnen het Uithoflijnproject. Ollongren geeft nu 1 oktober als ultieme deadline, anders volgen er maatregelen vanuit het Rijk.

PROBLEMEN

TIjdens de chaos rondom de tramlijn verzuimde de provincie een klokkenluidersmelding door te geven. Omdat de accountant daar dankzij een krantenartikel van de NRC achterkwam, besloten zij de goedkeuring van de jaarrekening uit te stellen en een eigen onderzoek te starten.

COULANCEREGELING

De provincie beroept zich hierin op overmacht, maar minister Ollongren gaat daar niet in mee. De klokkenluidersmelding is 'abusievelijk', oftewel per ongeluk, niet gedaan. In de brief staat dat die reden niet uitzonderlijk genoeg is voor een uitstel.
Ollongren geeft wel aan de situatie te begrijpen en coulant te zijn. De provincie krijgt daarom alsnog extra tijd om de accountant het onderzoek af te laten ronden.

MOGELIJKE MAATREGELEN

Als de deadline van 1 oktober niet gehaald wordt, komt de provincie onder een vergrootglas te liggen bij het Rijk. Ollongren geeft dan geen geld meer aan Utrecht uit het Provinciefonds voor voornamelijk mobiliteitsprojecten zonder dat daar verantwoording voor wordt afgelegd. Dit toezicht kan voor maximaal een half jaar worden opgelegd.
De provincie Utrecht staat los van alles in z'n hemd.
Statenlid Kees van Kranenburg

GEEN PANIEK

Ondanks de dreigende taal vanuit het ministerie verwacht gedeputeerde Straat van Financiën niet dat de maatregelen nodig zijn. "Het uitstel valt binnen de planning met het onderzoek (van de accountant red.). Uiteraard zullen wij er alles aan doen om deze planning te halen."
Oppositiepartij ChristenUnie waarschuwde al voor dit scenario bij de financiële beschouwingen afgelopen maandag. "Dit is geen sterk staaltje bestuurlijk vermogen", aldus Statenlid Kees van Kranenburg. Hij betwijfelt of de planning zo strak is als de gedeputeerde beweerd. "We hopen maar dat de accountant geen bezwarende informatie opdoet in haar onderzoek. De provincie Utrecht staat los van alles in z'n hemd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.