Sloop monumentale woningen Zeist stapje dichterbij na besluit gemeente

De (nu nog) monumentale woningen in Zeist.
De (nu nog) monumentale woningen in Zeist. © RTV Utrecht
ZEIST - De sloop van een serie arbeiderswoningen in Zeist is een stap dichterbij gekomen nu de gemeente de monumentenstatus van een deel van de woningen af wil halen. De woningbouwvereniging wil de woningen in de wijk Griffensteijn slopen en herbouwen. Dat zou het beste resultaat opleveren.
De jaren '50-woningen zijn het werk van architect Jan Wils, die ook het Olympisch Stadion in Amsterdam ontwierp. Bewoners van de huurwoningen aan de Jacoba van Beierenlaan, Cornelis Schellingerlaan en Ridderschapslaan in Griffensteijn strijden voor behoud van hun woningen. De eis van de gemeente dat er bij sloop in dezelfde stijl wordt herbouwd, maakt bij hen weinig indruk.
Omwonende Robert Baayen helpt de bewoners en heeft weinig op met het argument van woningcorporatie Woongoed Zeist dat renovatie niet kan: "Wat nu vaststaat, is dat renovatie wel mogelijk is en voor de bewoners ook gunstiger, want ze komen per maand dan goedkoper uit. Het kan prima maar de goede wil moet er zijn."
Woongoed Zeist ontkent overigens dat de woonlasten van huurders zullen dalen als er gerenoveerd wordt. De woningcorporatie heeft huurders beloofd dat woonlasten bij sloop/nieuwbouw niet zullen stijgen en over renovatie zou nog niet eens gesproken zijn: "de tekst dat bewoners bij een renovatie per maand goedkoper uit zijn is dan ook niet op feiten gebaseerd."

BEZWAAR

De bewoners gaan bezwaar aantekenen tegen het besluit van de gemeente om de monumentenstatus te wijzigen, en zijn bereid om uiteindelijk naar de rechter te stappen om de sloop tegen te houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.