Tour de Schalkwijk: het zindert en het bruist

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
SCHALKWIJK - "Wat is er hier aan de hand? Ik zie allemaal doeken hangen langs de weg en publiek...De Tour de Schalkwijk? Nooit van gehoord, echt niet...", aldus een toevallige passant op een racefiets vanmorgen op Radio M Utrecht.
"Onbegrijpelijk", vindt organisator Ton van Rooijen. Hoe kan iemand hét wielerevenement voor kinderen niet kennen? "Het is hier in de omgeving echt een begrip. Wie even blijft hangen bij de wedstrijd, gaat niet meer weg."

EEN BEGRIP

De Tour de Schalkwijk bestaat al decennia. De etappewedstrijd bracht bracht toppers voort als Jan Willem van Schip. In de omgeving van het Houtense dorp wordt tijdens het evenement een week lang gestreden door wielrenners van 8 tot 12 jaar. Er zijn dit jaar meer dan honderd deelnemers. "Alles ligt hier even stil nu", zegt een inwoner.
Het hele dorp kent hem nu
Moeder van Tour de Schalkwijk-winnaar 2017.

HOE HET BEGON

Het idee voor de etappewedstrijd ontstond in de jaren zeventig. "Met wat jongens die in de wijk wilden racen. Het begon met een rondje en inmiddels organiseren we de 49ste editie", vertelt Van Rooijen. 
Het zindert en het bruist in Schalkwijk tijdens het evenement. De jonge renners kunnen zich echt even in Tour de France wanen. De klassementsleider draagt zelfs een gele trui.
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Wie het wielerspektakel wint, wacht eeuwige roem in het dorp. Bjorn de Klerk, een gespierde jongen van 13, schreef de editie van vorig jaar op zijn naam. "Het hele dorp kent hem nu", vertelt zijn moeder trots. Bjorn mag dit jaar niet meer meedoen. Hij is te oud. "Ik mag nu wegafzetter zijn, maar dat is toch anders."
De Tour de Schalkwijk wordt volledig mogelijk gemaakt door de inwoners. Het evenement draait op 120 vrijwilligers en 50 wegafzetters.
Het volledige parcours van de Tour de Schalkwijk vind je hier.
Tour de Schalkwijk: het zindert en het bruist

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.