Hittegolf ligt op de loer: 42 graden?

© ANP
DE BILT - Het blijft ook de komende dagen droog en heet zomerweer. Het droogterecord uit 1976 komt in zicht en de kans op een officiële hittegolf is volgende week aanzienlijk.Dat voorspelt het bureau Weeronline.
Eind vorige week verwachtten de weerbureaus nog ''stereotiep Nederlands zomerweer met geregeld buien,'' maar inmiddels gaat Weeronline ervan uit dat het met die buien wel meevalt.
''Soms brengt een lokale bui een paar millimeter regen maar het neerslagtekort loopt op van 220 naar circa 255 millimeter'', zegt het bureau. Komende week is de kans op tropische dagen in De Bilt 50 procent en daarmee is er ook kans op een officiële hittegolf.
Om van een echte hittegolf te kunnen spreken is de temperatuur in De Bilt maatgevend. Het kwik moet dan op vijf opeenlopende dagen boven de 25 graden liggen, waarvan drie boven de 30.
Volgens sommige berekeningen kan het zelfs 40 tot 42 graden worden, maar Weerplaza stelt dat de kans dat dit echt gebeurt 2 procent is.
"42 graden, dat is wel heel erg heet", stelt het bureau. "Sinds er in Nederland door het KNMI gemeten wordt is het nog nooit zo warm geworden. De hoogste temperatuur die in ons land op een officieel meetpunt is gemeten is 38,6 graden in Warnsveld. Dit zou dus bizar warm zijn. Onwaarschijnlijk warm en dat klopt eigenlijk ook wel. Veel groter is de kans dat het na volgende week in het zuiden tussen de 30 en 35 graden gaat worden. Die kans daarop is zo'n 50 procent. Ter vergelijking, een normale maximumtemperatuur eind juli ligt tussen 22 en 24 graden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.