RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

28 jaar cel en tbs voor ombrengen en verkrachten Anne Faber

1/2
UTRECHT - Michael P. is†veroordeeld tot 28†jaar†gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank acht hem schuldig aan het doden, ontvoeren en verkrachten†van Anne Faber. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

P.†moet†in totaal 136.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan familieleden en de vriend van†de 25-jarige Utrechtse. Bij het bepalen van de straf is ook meegewogen dat†de man vijf medewerkers van het Pieter Baan Centrum heeft mishandeld. De 28-jarige P. was aanwezig bij de uitspraak en hoorde†de uitspraak vrijwel†onbewogen aan. Bij sommige passages schudde hij zijn hoofd. Voordat de straf ingaat, moet P. eerst nog vier jaar in de cel zitten voor een dubbele verkrachting in Nijkerk in 2010.

Het vonnis is hier te lezen. Ook†kan je†de uitspraak, die onder meer door RTV Utrecht live†werd uitgezonden, terugkijken. De tekst van dit artikel†gaat hieronder verder.GEEN MOORD EN GEEN LEVENSLANG
Net als de aanklagers acht de rechtbank moord niet bewezen omdat niet is aan te tonen dat P. van plan was om Anne om het leven te brengen. Er is bewust niet gekozen voor een levenlangse straf. Dan zou P. geen tbs kunnen krijgen en komt hij mogelijk vervroegd vrij. Na 25 jaar kan een veroordeelde in aanmerking komen voor gratie.


De rechtbank veroordeelt P. wel†voor gekwalificeerde doodslag. Dat wil zeggen dat†hij Anne heeft gedood om te verhullen dat hij haar heeft verkracht en ontvoerd.


STOORNISSSEN
De rechter concludeert dat er bij P.†sprake is van een gebrekkige onwikkeling van de geestvermogens, een persoonlijkheidsstoornis, borderline,†verslaving aan middelen†zoals Ritalin en cocaÔne en snel agressief worden.†Hij kwalificeerde P. als†berekenend, gewetenloos, nietsontziend, pervers†en antisociaal. Zijn verklaringen noemde†hij 'onoprecht'.†

De rechtbank concludeert dat P.†(licht) verminderd toerekeningsvatbaar is. Ondanks zijn stoornissen†is†P. in grote mate verantwoordelijk voor zijn daden, oordeelde de rechter.†Ook omdat de man genoeg momenten heeft gehad om tot bezinning te komen.

Ze heeft haar laatste ogenblikken in eenzaamheid moeten doormaken."
Rechter

De rechter sprak van zeer schokkende feiten. "Deze zorgen voor onveiligheid en angst in de maatschappij. Het raakt vrouwen in hun gevoel zich vrij en veilig te kunnen bewegen."

De rechter ging ook in op de angst en pijn die Anne heeft moeten doorstaan. "De opeenvolging van de ernstige feiten, de totale duur daarvan, de onzekerheid over de afloop, het buitenproportionele geweld en de pijn die zij moet hebben ondervonden, moeten voor haar doorstaan, heeft zij haar laatste ogenblikken in eenzaamheid moeten doormaken."

MISHANDELD
Na zijn arrestatie zweeg P. drie dagen. Dat kwam omdat hij naar eigen zeggen was mishandeld tijdens zijn aanhouding. Ook heeft de politie hem - doelbewust - niet op zijn rechten gewezen.†De advocaat van P.†voerde dit aan voor†strafvermindering. De rechtbank vindt echter dat het niet van invloed is geweest en dat de man een eerlijk proces heeft gehad.


VERDWIJNING
De 25-jarige Anne†verdween eind september tijdens een fietstocht. Op een bospad in Den Dolder kwam ze in botsing met†P., die op een scooter reed.†Hij zat even verderop in een kliniek waar hij werkte†aan terugkeer in de samenleving, nadat hij een jarenlang in de†gevangenis had gezeten voor de dubbele verkrachting van twee meisjes tijdens Koninginnedag in Nijkerk.

Een kleine twee weken en vele zoektochten later werd het lichaam van Anne†gevonden. Het was begraven in de buurt van Zeewolde. P. leidde de recherche naar de plek, een paar dagen na zijn arrestatie, die de politie kon verrichtten omdat er DNA van hem was gevonden op de jas van Anne.

Dat P. zo heeft gezeuld met het lichaam getuigt volgens de rechtbank van een totaal gebrek aan respect voor zijn medemens. Ook dat hij de familie van Faber zo lang in onzekerheid heeft gelaten over haar lot, rekent de rechtbank P. zwaar aan.

Het is nog niet bekend of er een hoger beroep wordt ingesteld.

"Het OM is heel tevreden met het vonnis"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -