Droogte in Nederland wél gunstig voor Zeister wijn

© Pixabay
ZEIST - Door de aanhoudende warmte en droogte wordt er de laatste weken soms gewaarschuwd voor een watertekort. Met name voor de landbouw lijkt dit een probleem op te leveren. Hoe zit dat eigenlijk met de wijnoogst? Die blijkt het juist goed te doen, vertelt Rob Wagenaar van de Wijngaard in Zeist.
"Het druivenras komt natuurlijk uit de zuidelijke landen Italië, Frankrijk, Spanje. Daar is het meestal droger dan in Nederland. Wij piepen nu, na twee weken droogte, al behoorlijk. Voor de landbouw is dat misschien ook wel terecht, maar voor de wijnoogst is het heel goed."
Door de vele zonneschijn groeien de druiven, de stok en de bladeren enorm, legt Wagenaar uit. "Daardoor komt er veel suiker in de druif, zonder teveel zuur."
Het tekort aan water is geen enkel probleem voor de druiven. "We zitten onderaan de Utrechtse Heuvelrug dus we zitten dichtbij het grondwater. Dat merk je: het groeit heerlijk. We hoeven dus ook niet te sproeien. Bij teveel zon kan het zijn dat er verbranding plaatsvindt, maar dat is nog lang niet aan de orde in Nederland."

GUNSTIG NAJAAR

Overigens is het nog wel van belang dat het najaar een beetje meewerkt. "Het gunstigst is het als het overdag nog enigszins warm is en 's nachts lekker koud. Door die temperatuurwisselingen komen we op het punt dat de zuurgraad en het suikergehalte goed zijn, en dan kan het zomaar zijn dat we binnen 1 dag besluiten te gaan oogsten", aldus Wagenaar.
Dat oogsten zal tegen oktober plaatsvinden. In april of mei van volgend jaar zit de wijn van deze zomer dan in de fles.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.