Huurders Utrechtse monumenten kritisch op nieuwe eigenaar

Archief.
Archief. © Google Streetview
UTRECHT/AMERSFOORT - Sinds vrijdag weten huurders van monumenten in Utrecht en Amersfoort eindelijk wie de nieuwe eigenaar is van hun huizen. De vorige eigenaren Mitros en Stadsherstel Midden-Nederland hebben maandenlang naar een koper gezocht, ondanks bezwaren van bewoners. De Woerdense vastgoedbelegger MHM is de gelukkige geworden en heeft de woningen gekocht.
"We staan natuurlijk open voor een nieuwe eigenaar", is de eerste reactie van bewonersvereniging-voorzitter Kor van der Kooij. Al sinds het voornemen van Stadsherstel Midden-Nederland uiten de bewoners hun zorgen. Volgens Van der Kooij gaat de verkoop in tegen afspraken die zijn gemaakt: "Stadsherstel Midden-Nederland heeft gezegd niet voor een koper te gaan die als verdienmodel uitponden heeft. Maar ons als bewoners viel gelijk op dat het verdienmodel van de nieuwe eigenaar uitponden is." Uitponden is het verkopen van leegstaande huurwoningen.
Het gemeentebestuur heeft voorwaarden vastgesteld voor de verkoop van de woningen. Zo mogen de huizen de komende tien jaar niet zonder toestemming van de gemeente worden doorverkocht en blijven de huurcontracten zoals ze zijn.
MHM Onroerend Goed heeft de bewoners uitgenodigd voor een kennismakingsavond in Amersfoort vanavond en donderdagavond in Utrecht. Van der Kooij: "Vrijdag kregen we de brief met de uitnodiging. Dat is voor veel mensen kort dag, mensen zijn op vakantie. Daar was ik ook verbaasd over."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.