Strafmaat in zaak-Anne Faber ligt zeer gevoelig

© Beeldbewerking RTV Utrecht
UTRECHT - Michael P., de 28-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij Anne Faber heeft verkracht en gedood, hoort morgenochtend het vonnis. De rechtbank staat voor een lastige opgave. Het bepalen van de strafmaat ligt immers uiterst gevoelig in deze zaak, die zo uitzonderlijk veel impact heeft gehad op de samenleving.
Veel mensen vinden dat P. nooit meer vrij mag komen. Maar er zijn omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat de straf lager uitvalt dan de 28 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging die het Openbaar Ministerie eist.

TBS SNEL STARTEN

De aanklagers achten P. schuldig aan gekwalificeerde doodslag. Hij zou Anne bewust om het leven hebben gebracht om te voorkomen dat uit zou komen dat hij haar had verkracht. P. zou slechts in lichte mate verminderd toerekeningsvatbaar zijn geweest en planmatig hebben gehandeld. Daarom vindt het OM dat aan de tbs een lange celstraf vooraf moet gaan.
Michael P. tijdens de zitting van vorige maand.
Michael P. tijdens de zitting van vorige maand. © Felix Guérain
De verdediging pleit voor een kortere celstraf, zodat de tbs-behandeling eerder kan beginnen. In zijn pleidooi stipte advocaat Sander de Korte een aantal vergelijkbare zaken aan waarbij lagere straffen werden opgelegd, zoals in het geval van het Dordrechtse meisje Milly Boele. Haar buurman, een politieagent, werd daarvoor veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs. Ook de deskundigen die P. observeerden in het Pieter Baan Centrum, stellen dat snelle psychische behandeling wenselijk is.

HARDHANDIGE ARRESTATIE

Ook de hardhandige wijze waarop Michael P. is gearresteerd, is volgens zijn advocaten reden voor strafvermindering. P. werd bij zijn aanhouding niet gewezen op zijn recht om te zwijgen. Ook zouden politiemensen hem bewust pijn hebben gedaan, waardoor hij een schouderfractuur opliep. Daarnaast dreigden ze een politiehond op hem los te laten en werd hij psychisch onder druk gezet. De verdediging stelt dat het OM zijn boekje te buiten is gegaan en wil dat de rechtbank dit bestraft.
Anne Faber
Anne Faber © Het Huis Utrecht
Het OM erkent dat P. bij zijn arrestatie bewust niet is gewezen op zijn zwijgrecht en dat toestemming was gegeven om hem stevig aan te pakken. De recherche hoopte dat hij snel zou vertellen waar Anne zich bevond, omdat zij mogelijk nog in leven was. Volgens het OM is echter nooit opdracht gegeven om P. te mishandelen. De hardhandige aanpak leverde uiteindelijk ook niets op omdat hij bleef zwijgen. Volgens het OM zou het mede daarom dan ook geen rol moeten spelen in de uiteindelijke straf.

WAAROM GEEN LEVENSLANG

Michael P. werd eerder veroordeeld tot 12 jaar cel voor de brute, meervoudige verkrachting van twee minderjarige meisjes in Nijkerk en een aantal berovingen in 2010. Van die straf moet hij nu alsnog vier jaar uitzitten. Omdat hij destijds weigerde mee te werken aan psychisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum, legde de rechter geen tbs op. Die eerdere misdrijven zullen bij de bepaling van de straf in de zaak Anne Faber ongetwijfeld van invloed zijn.
Het Openbaar Ministerie wil de samenleving zolang mogelijk tegen Michael P. beschermen, maar heeft bewust geen 'levenslang' tegen hem geëist. De reden hiervoor is dat bij een levenslange gevangenisstraf na 25 jaar een moment komt waarop de veroordeelde om gratie kan vragen en hij vrij zou kunnen komen. Ook kan bij 'levenslang' geen tbs worden opgelegd, omdat die behandeling is gericht op terugkeer in de maatschappij terwijl het uitgangspunt is dat hij nooit meer vrijkomt.

HOGER BEROEP

Het OM en de verdediging hopen op een uitspraak waarmee alle partijen kunnen leven, zodat de strafzaak kan worden afgesloten. Als er een hoger beroep komt kan de zaak zich nog jarenlang voortslepen en worden alle pijnlijke details opnieuw opgerakeld.

CIVIELE ZAAK

De zaak tegen Michael P. krijgt mogelijk ook nog een vervolg via de civiele rechter. De ouders en broer van Anne Faber hebben in totaal zo'n 175.000 euro aan schadevergoedingen gevorderd. Een deel hiervan bestaat uit zogenaamde affectieschade, maar de wettelijke regeling hiervoor is pas vanaf 2019 van kracht. In eerdere gevallen werden eisers doorverwezen naar de civiele rechter.

UITSPRAAK LIVE

Vanwege de grote impact die de vermissing en dood van Anne Faber hebben gehad op de samenleving, heeft de rechtbank Midden-Nederland toestemming gegeven aan RTV Utrecht en de NOS om de uitspraak live uit te zenden. Michael P. zal zelf aanwezig zijn.
Tijdens de uitzending zullen alleen de rechters, de officieren van justitie en de advocaten te zien zijn. De verdachte zelf en het publiek in de zittingszaal blijven buiten beeld. Na de uitspraak zullen de betrokken partijen een reactie geven op het vonnis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.