Aantal inbraken in Baarn ruim verdubbeld

In juni pakte de politie twee jongens op voor een inbraakpoging aan de Dalweg.
In juni pakte de politie twee jongens op voor een inbraakpoging aan de Dalweg. © Caspar Huurdeman
BAARN - Het aantal woninginbraken in de eerste helft van het jaar is in Baarn fors toegenomen. Dat is opvallend, omdat het totaal aantal geregistreerde misdrijven in Baarn juist tot het laagste niveau in jaren is gezakt.
De teller stond vorig jaar op 1 juli op 32 inbraken en 25 mislukte pogingen. De afgelopen zes maanden was er al 133 keer ingebroken: 59 keer met succes en 74 keer vergeefs. Bij elkaar is het totale aantal inbraken meer dan verdubbeld.

VERLATEN HUIZEN

Volgens de gemeente slaan de dieven vooral toe bij woonhuizen en dan met name bij huizen die voor langere tijd verlaten lijken. Het aantal bedrijfsinbraken daalde ten opzichte van vorig jaar van 11 naar 5.
De politie heeft volgens de gemeente Baarn een flexteam ingezet om het aantal inbraken terug te dringen. Verder worden inwoners met klem verzocht om bij verdachte situaties direct noodnummer 112 te bellen. Een tip van een alerte buurtbewoner leidde vorige week nog tot de arrestatie van een inbreker.

HALFJAARCIJFERS

Uit de halfjaarcijfers in Baarn blijkt verder dat fietsendiefstallen (-50 procent), vernielingen (-35 procent) en autokraken (-15 procent) minder vaak worden gepleegd. Het aantal zedendelicten nam weliswaar toe van 5 naar 15, maar dat schrijft de gemeente toe aan een potloodventer die in februari is opgepakt, nadat hij een aantal weken acties was geweest in de regio.
Over overlast van de jeugd wordt 30 procent minder geklaagd. Volgens de gemeente heeft dat te maken met meer aandacht voor het jongerenwerk en het aanstellen van een speciale opsporingsambtenaar die zich met jongeren bezighoudt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.