Herdenking MH17 voorlopig nog ieder jaar

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Nabestaanden herdenken vandaag de slachtoffers van vlucht MH17. Precies vier jaar geleden werd het vliegtuig van Malaysia Airlines uit de lucht geschoten boven Oost-Oekraïne. Onder de passagiers waren 196 Nederlanders. Niemand overleefde de ramp.
Vanmiddag wordt in een besloten bijeenkomst in Vijfhuizen stilgestaan bij het drama. Onder de duizend bezoekers zijn premier Rutte, minister Blok en 17 ambassadeurs met hun gevolg. De namen van de slachtoffers worden opgesomd en rond het tijdstip dat in 2014 het vliegtuig neerstortte wordt een minuut stilte in acht genomen.
Volgend jaar pakt de stichting Nabestaanden MH17, die de jaarlijkse herdenking met hulp van tientallen vrijwilligers in Vijfhuizen organiseert, nog één keer groot uit. Daarna wordt het wellicht tijd om de invulling opnieuw te bekijken, zegt voorzitter Piet Ploeg uit Maarssen. "We gaan erover nadenken of de vorm blijft zoals we het nu doen. Blijven we het elk jaar doen? Dat weten we gewoon nog niet, dat hangt ook af van de actualiteit."
Passagiersvlucht MH17 werd op 17 juli 2014 geraakt door een luchtdoelraket boven Donetsk. De brokstukken kwamen verspreid neer in een groot gebied waar pro-Russische separatisten strijd leverden met het Oekraïense leger. Het onderzoek verloopt erg moeizaam. Nederland en Australië hebben dit voorjaar Rusland aansprakelijk gesteld. Los daarvan kunnen er nog individuele daders worden vervolgd.
Voorzitter Piet Ploeg over MH17-herdenking

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.