"Stiptheidsacties bij UMC laten werkgevers koud"

Protest bij UMC vorige week.
Protest bij UMC vorige week. © RTV Utrecht
UTRECHT - Personeel van het UMC Utrecht gaat mogelijk hardere acties voeren. Daar dreigt FNV mee als de werkgevers niet tegemoetkomen aan de eisen van de vakbond. "De stiptheidsacties zullen opgeschaald worden naar het draaien van zondagsdiensten op doordeweekse dagen. Maar we kunnen patiënten hier niet de dupe van laten worden", zegt Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn.
Vandaag voeren zorgmedewerkers van Universitaire ziekenhuizen in Amsterdam en Rotterdam actie. In Utrecht gebeurde dat vorige week, de stiptheidsacties duren nog steeds voort. De inzet is een nieuw en verbeterd CAO. Werknemers eisen onder andere een loonsverhoging en minder werkdruk.

CHANTAGE

Die stiptheidsacties hebben volgens FNV bestuurder Elise Merlijn tot nu toe weinig effect: "Het laat werkgevers koud. Zorgmedewerkers zetten patiënten altijd op nummer één, ze zorgen dat patiënten geen last hebben van acties. Werkgevers maken hier ernstig misbruik van, dit is chantage." Volgens FNV houden de werkgevers al sinds eind mei stil.
De werkgevers van de UMC's hebben zich verenigd in de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. Zij stellen voor om een onafhankelijk en gezamenlijk aan te wijzen bemiddelaar te benoemen. Een woordvoerder zegt: "De vakbonden wijzen dit om voor ons niet goed te begrijpen redenen af. Ons voorstel om te bezien of het vastgelopen cao-overleg weer vlot kan worden betrokken door een onafhankelijk en gezamenlijk aan te wijzen bemiddelaar blijft staan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.