Oudewater vreest wateroverlast: "Waarom betalen we nog rioolheffing?"

© RTV Utrecht
OUDEWATER - Terwijl de natuur niet kan wachten op een buitje, vrezen inwoners van Oudewater de komst van onweersbuien. Een aantal straten in de stad komt bij hevige regenval blank te staan. Soms staat het water zelfs zo hoog dat huizen volstromen.
Een groep inwoners is de overlast zat en dreigt te stoppen met het betalen van rioolheffing. Dat schrijven de bewoners van de Lange Burchwal, Wijngaardstraat en Heilig Leven in een brief die deze maand verstuurd wordt aan het college van Oudewater. Ze kampen al jaren met wateroverlast en eisen daarom uitleg, schadevergoeding en maatregelen.

ZANDZAKKEN

Wie een rondje door de wijk loopt, ziet her en der de zandzakken nog staan. De laatste keer dat ze nodig waren was op 29 mei. "Toen stond het water 40 centimeter hoog", vertelt Richard Konings, één van de gedupeerden. Hij en zijn vrouw Ans hebben al verschillende maatregelen genomen om met de wateroverlast om te gaan. "De houten vloer ging er het eerst aan", vertelt Ans. "En we hebben de drempels al meerdere keren verhoogd. Inmiddels kun je er lelijk over vallen."
Zandzakken voor de deur.
Zandzakken voor de deur. © RTV Utrecht
Het stel heeft al jaren met de situatie te maken, maar echt wennen doet het niet. "Bij regen loop je steeds rondjes om je huis", legt Richard uit. En ook op vakantie gaan is niet vanzelfsprekend. Veel bewoners in de straat zijn bang het huis weer terug te vinden met een laag water op de vloer. "De straten hiernaast liggen hoger, dus al het water komt deze kant op."

SCHADE

Naast het regenwater, komt er ook rioolwater in de douche en in de wc's omhoog. Het schoonmaken na een flinke plensbui is dus zeker geen pretje. "Het is donkerbruin water", vertelt Ans. Op de muren en op de meubels is nog steeds waterschade te ontdekken. "We zijn er nog steeds druk mee."
Waterschade aan woning.
Waterschade aan woning. © RTV Utrecht
Hoewel de verzekering waterschade vergoedt, krijgen de slachtoffers lang niet alle kosten gedekt. Dat verschil in geld eisen de bewoners nu terug van de gemeente. "Maar we willen vooral dat ze eindelijk met een oplossing komen", reageert een andere straatbewoner. Vooral de zorgen en het herstellen van de schade zijn de bewoners meer dan zat. "Je bent er maanden mee bezig", legt Ans uit. "Je moet zelf alles regelen met de verzekering en daarna kun je zelf weer gaan schilderen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.