Vianen onthult monument voor Jan Blanken

© RTV Utrecht
VIANEN - Twee jaar is er gewerkt aan het monument voor de bekendste Nederlandse waterbouwkundige Jan Blanken. Het monument aan de Jan Blankenweg is vandaag onthuld door de Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom en burgemeester van Vianen Wim Groeneweg.
Jan Blanken woonde in Vianen en werd er in 1838 begraven aan de Sparrendreef. Zo'n 200 jaar geleden heeft hij veel betekend voor Nederland. Blanken werkte bijvoorbeeld aan de Nieuwe Hollandsche Waterlinie en is uitvinder van de waaiersluis. De waterbouwkundige wordt ook wel gezien als de oprichter van Rijkswaterstaat.

MONUMENT

Het is dit jaar 180 jaar geleden dat Jan Blanken in Vianen overleed. Reden voor de Stichting Jan Blanken Vianen om te zorgen dat Blanken zijn eigen monument krijgt. Het gaat om een informatief monument dat ervoor moet zorgen dat de ingenieur meer bekendheid krijgt in Vianen. Initiatiefnemer Henk Lammertink is blij dat het monument er nu is: "Ik ben trots op wat we voor elkaar hebben gekregen. Het gaat om veel geld om een monument te realiseren en we hebben er hard voor gewerkt."
"We wilden geen standbeeld van de man waar iedereen langsfietst en denkt 'wie is die man'? Maar met het monument willen we laten zien wat Jan Blanken daadwerkelijk gemaakt heeft", aldus Henk Lammertink. Zo wordt er op het monument uitgelegd wat de waaiersluis is die hij heeft ontworpen.
Ook burgemeester Wim Groeneweg laat weten dat hij blij is dat het monument er is. "Vianen, Jan Blanken en water. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden", zegt Groeneweg, "maar helaas is de relatie van Jan Blanken met de gemeente Vianen nog steeds weinig bekend bij het publiek."
Het monument bestaat uit vijf delen. Op vier delen staan beschrijvingen van zijn bekendste werken. Het Noordhollandsch Kanaal, droogdok Hellevoetsluis, de Waaiersluis en de Grote Sluis van Vreeswijk. Op het vijfde deel staat het verhaal over het leven van Jan Blanken.

FIETSTOCHT

Een 75 kilometer lange fietstocht langs een aantal van zijn belangrijkste werken moet Jan Blanken meer bekendheid geven. De tocht gaat ook langs het monument in Vianen. Met een app is de fietstocht te rijden maar er is ook een papieren versie beschikbaar.

EXPOSTIE

Vanaf vandaag is in het Stedelijk Museum aan de Voorstraat in Vianen de expositie 'Kroonjuwelen van Jan Blanken' te zien. De expositie laat zien wat Jan Blanken als pionier onder de waterbouwkundigen allemaal voor elkaar heeft gekregen.
Een speciaal voor de onthulling en expositie geschreven boekje 'Jan Blanken en de Vijfheerenlanden' is vanaf nu te koop in het Stedelijk Museum.
Met het directievaartuig van Rijkswaterstaat de RWS1 is het gezelschap van Rijkswaterstaat, vertegenwoordigers van de gemeente Leerdam, Zederik, Vianen en de provincie Utrecht aangekomen de plek van het monument.
Feestellijke onthulling monument Jan Blanken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.