Warm voorjaar ideaal voor wespen: "Die gaan zich straks vermaken op het terras"

© Pixabay
WIJK BIJ DUURSTEDE - Dek je priklimonade af, zet bakjes met azijn neer en steek stukjes kruidnagel in een halve sinaasappel. De meeste wespen ziten nu nog in het nest, maar in augustus komen ze naar buiten. En ze zijn met veel.
Volgens het KNMI staat de lente van 2018 op de derde plaats van zachtste lentes sinds 1901. En daar heeft de wesp flink profijt van. "Het was een optimaal voorjaar voor koninginnen, zij hebben stuk voor stuk een prachtig nest kunnen bouwen." De telefoon van ongediertebestrijder Marcel Berends staat dan ook roodgloeiend.
Vanochtend spuit hij in de achtertuin van mevrouw Groenestein uit Wijk bij Duurstede een nest vol gif. "Een kleine week geleden zag ik meer wespen. Ik heb het even in de gaten gehouden, om uit te zoeken of het nou toeval was of niet", vertelt Groenestein. Dat was het niet, in de muur aan de achterkant van het huis zit een nest. Dus komt Marcel Berends met zijn gifspuit opdraven. "Want voor twee kleine kinderen is een wespennest niet heel plezierig."

GIFSPUIT

Dat een wesp, en vooral zijn angel, niet heel plezierig is lijkt een understatement. Wespenverdelger Berends staat rustig in zijn korte broek en t-shirt. "Die beesten moeten ook een kans krijgen om revanche te nemen. Maar gelukkig komt het er bijna nooit van." Zijn spuit lijkt op een pompsysteem voor vloeistof, maar er komt een fijn poeder uit. Berends: "Wespen zijn insecten en die ademen door de huid via een fijn buizenstelsel, tracheeën heet dat. Als er maar een klein beetje van dat poeder met de wesp in aanraking komt ademen ze dat in." Het gif tast het zenuwstelsel aan en de wesp overlijdt.
Op de terrassen van de Neude, de Hof en Cityplaza valt het gezoem van wespen nu nog mee. Daar komt volgens Marcel Berends snel verandering in. "Ze hebben veel vliegen en muggen kunnen vangen. Die voeren ze nu aan de larven in het nest. Die larven hebben als afvalproduct een eiwitrijke zoetstof." Met die zoetstof voeden de werksters in het nest zich nu. Nog wel, maar straks niet meer. "En dan gaan de wespen zichzelf vermaken op het terras."
Berends maakt korte metten met de wespennesten, maar is stiekem een bewonderaar van de geelzwarte insecten. "Als je zo'n nest ziet. Het zijn stuk voor stuk bouwwerken, kunststukjes." Dat er meer en meer wespen lijken te komen betekent volgens de gifspuiter niet mensen het gaan accepteren. "Wennen doen we nooit, want het blijven prikbeestjes."
Ongediertebestrijder Marcel Berends aan het werk
© RTV Utrecht / Robert-Jan Booij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.