Nog geen oplossing voor conflict tussen De Klimroos en gemeente over islamitische school

© Sem van der Wal
LEIDSCHE RIJN - Er is nog altijd geen oplossing voor het conflict tussen basisschool De Klimroos, de nieuwe islamitische basisschool Al Arqam en de gemeente Utrecht. Dat blijkt na afloop van een gesprek tussen de drie partijen vandaag.
De drie hebben al langer een conflict over de huisvesting van Al Arqam. De nieuwe school wil vanaf komend schooljaar les geven in Leidsche Rijn en heeft daar ook toestemming voor van het Rijk, maar er is nog geen onderdak.
De gemeente moet huisvesting regelen en heeft besloten dat Al Arqam moet intrekken bij De Klimroos. Het is volgens de gemeente de enige geschikte optie. Maar De Klimroos is het daar niet mee eens. Volgens de school is het pand helemaal niet geschikt voor twee scholen.

KLIMROOS OVERVALLEN DOOR BESLUIT

Daarnaast werd De Klimroos ook overvallen door het besluit. "De voormalig wethouder liet destijds weten De Klimroos geen optie te vinden. Tot begin juli het bericht kwam dat De Klimroos toch de enige optie voor de gemeente was." Naast dat het besluit onverwachts kwam, wordt de school ook geconfronteerd met tijdsdruk omdat het nieuwe schooljaar al bijna voor de deur staat.
De sfeer tussen de partijen werd de afgelopen tijd steeds grimmiger. Zowel De Klimroos en Al Arqam als de gemeente Utrecht ondernamen juridische stappen. En toen ambtenaren vorige week het schoolgebouw wilden bekijken, werden ze geweigerd door De Klimroos.

ONBEGRIJPELIJK

"Het gaat niet om de islamitische school. Die is welkom in de wijk", zegt bestuursvoorzitter Thea Meijer van Stichting Primair Onderwijs (SPO) waar De Klimroos onder valt. Maar de school begrijpt niet dat de gemeente niet koos voor een andere oplossing. "Het effect hiervan voor het team, de ouders en de kinderen is daarbij onvoldoende gewogen. Het voortbestaan van De Klimroos is onder druk gezet."
De school noemt de gang van zaken onbegrijpelijk en zegt de uitspraak van de rechter af te wachten. "Tot die tijd kan het schoolgebouw niet fysiek gedeeld worden", besluit het schoolbestuur. Wel is vandaag de wethouder toegelaten tot het schoolgebouw. Zij heeft de situatie bekeken en een rondleiding gekregen.

PARTIJEN BLIJVEN IN GESPREK

Volgens de gemeente hebben alle partijen veel begrip voor elkaars standpunten. "Alle partijen realiseren zich dat het gaat om een gevoelige en complexe situatie en dat het bijzonder vervelend is dat het zo aan het begin van de zomervakantie speelt", zegt de gemeente.
Het is de bedoeling dat de partijen in gesprek blijven om te zoeken naar een oplossing, zolang de juridische procedures lopen. Want, zegt de gemeente: "Alle kinderen moeten op 27 augustus a.s. het nieuwe schooljaar goed kunnen beginnen."
De PVV heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.