Utrecht gaat pgb-gelden terugeisen van cliënten Dolia als blijkt dat zij hebben gefraudeerd

© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht onderzoekt of cliënten van het Utrechtse Dolia Zorg afwisten van de fraude bij de zorginstelling. Als cliënten wisten dat hun zorggeld voor andere doelen gebruikt werd, dan gaat de gemeente het geld terugeisen.
Dolia Zorg wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht zorggeld te hebben gebruikt voor andere zaken. Ze zouden er onder meer onroerend goed van hebben gekocht in Turkije. Volgens het OM profiteerden ook cliënten mee.
De gemeente neemt nu 47 Utrechters onder de loep die via Dolia thuiszorg kregen. Als blijkt dat zij wisten dat hun pgb-budget deels of helemaal niet aan zorg is besteed, dan gaat de gemeente het geld terugeisen. Ook Dolia zelf wordt door de gemeente aansprakelijk gesteld. Volgens de gemeente gaat het om een bedrag van 900.000 euro.
Dolia Zorg had in totaal tweehonderd cliënten in Nederland. Het is de verwachting dat ook andere gemeenten een onderzoek instellen.

MILJOENENFRAUDE

De zorgorganisatie had een kantoor op de Amsterdamsestraatweg en een lunchroom bij de Vleutenseweg. Het bedrijf werd geleid door drie broers met een Turkse achtergrond.
Volgens het Openbaar Ministerie inde het bedrijf in vier jaar tijd circa 7,5 miljoen euro aan pgb's, maar werd slechts 11 procent daarvan daadwerkelijk besteed aan zorg. De drie broers worden door het OM verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.
Een deel van het geld werd teruggestort naar de cliënten zelf. Dat gebeurde niet rechtstreeks, maar via een rekening van bijvoorbeeld een familielid van de cliënten, zodat het niet zou opvallen dat het geld werd teruggestort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.