Steeds meer Utrechters ervaren geluidshinder door verkeer

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Steeds meer Utrechters die langs provinciale wegen wonen, ervaren overlast door het verkeer. Dat blijkt uit onderzoek van de provincie.
In een nieuw actieplan beschrijft de provincie hoe ze dit probleem de komende jaren gaan aanpakken. Zo wordt op veel wegen in Utrecht straks een speciaal soort geluiddempend asfalt neergelegd.
"De structuur van het asfalt is wat groffer, waardoor geluid van banden minder te horen is", legt Susan Kreuger van de provincie Utrecht uit. "Eigenlijk overal waar aan de weg wordt gewerkt, wordt het toegepast."
Ook geluidswanden kunnen een oplossing zijn. Als dat nog niet genoeg is, kan de provincie inwoners helpen hun huis beter te isoleren.
Geluidshinder houdt steeds meer Utrechters uit de slaap

VERKEERSTOENAME

Hoewel er dus maatregelen worden genomen, is geluidsoverlast toch moeilijk tegen te gaan. "Je merkt dat de effecten minder merkbaar zijn door de verkeerstoename. Je dweilt bijna met de kraan open."
Ernstige geluidsoverlast kan ernstige problemen hebben voor de gezondheid, zoals chronische vermoeidheid, een hoge bloeddruk of zelfs hart- en vaatziekten. De provincie is daarom al langer bezig het probleem aan te pakken.
Om de geluidsoverlast langs provinciale wegen aan te pakken heeft de provincie de komende vijf jaar bijna 3,5 miljoen euro gereserveerd. In 2021 wordt het probleem opnieuw in kaart gebracht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.