RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Kansen voor verblijfsvergunning Zuzu nemen toe

1/2
AMERSFOORT - Het lijkt er steeds meer op dat Zuzu (6)uit Amersfoort in Nederland mag blijven. Volgens zijn raadsman neemt de kans toe dat hetjongetje met het syndroom van Down een verblijfsvergunning krijgt vanwege een beleidswijziging bij het ministerie van Justitie.

"Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft aan Nederland gevraagd hoe het nu eigenlijk zit met Palestijnen in Irak", zegt raadsman Gerben Dijkman. Dat is van belang omdat de vader van Zuzu Palestijns is. Eerder werd aangenomen dat Zuzu en zijn moeder zichinIrak zouden kunnen herenigen met hunvader, maar de rechter oordeelt nu dat daar geen sprake van kan zijn.

"Er is onderzoek gedaan naar de veiligheidssituatie van Palestijnen in Irak. Naar aanleiding van resultaten uit dat onderzoek heeft de staatssecretaris gezegd dat hij zijn beleid gaat wijzen. Hij gaat er nu vanuit dat Palestijnen gevaar lopen in Irak. Dit is wat wij vanaf het begin hebben gezegd en nu lijkt het ook beleid te worden."

MEDISCHE SITUATIE

Eerder deze week oordeelde een Nederlandsevreemdelingenrechter al dat de medische situatie van Zuzu zoernstig is dathij de asielprocedure inzijn woonplaatsmag afwachten. De rechter weegt in zijn oordeel meedat Zuzu bij een eerdere verhuizing een terugval kreeg.

De IND moet de situatie van Zuzu nu opnieuw gaan beoordelen. Zo moet duidelijk worden of het jongetje psychische schade oploopt als zijn behandeling in Nederland stopt bij een terugkeer naar Irak.

"Op dit moment ligt de zaakop het bordje van de staatssecretaris. Die moetnu reageren op de uitspraken van de rechters.Ik verwacht dat we daarzo rond september nieuws over krijgen", aldus raadsman Dijkman.

Het lijkt er steeds meer op dat Zuzu in Nederland mag blijven


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht