Kansen voor verblijfsvergunning Zuzu nemen toe

© Patrick Siemons
AMERSFOORT - Het lijkt er steeds meer op dat Zuzu (6) uit Amersfoort in Nederland mag blijven. Volgens zijn raadsman neemt de kans toe dat het jongetje met het syndroom van Down een verblijfsvergunning krijgt vanwege een beleidswijziging bij het ministerie van Justitie.
"Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft aan Nederland gevraagd hoe het nu eigenlijk zit met Palestijnen in Irak", zegt raadsman Gerben Dijkman. Dat is van belang omdat de vader van Zuzu Palestijns is. Eerder werd aangenomen dat Zuzu en zijn moeder zich in Irak zouden kunnen herenigen met hun vader, maar de rechter oordeelt nu dat daar geen sprake van kan zijn.
"Er is onderzoek gedaan naar de veiligheidssituatie van Palestijnen in Irak. Naar aanleiding van resultaten uit dat onderzoek heeft de staatssecretaris gezegd dat hij zijn beleid gaat wijzen. Hij gaat er nu vanuit dat Palestijnen gevaar lopen in Irak. Dit is wat wij vanaf het begin hebben gezegd en nu lijkt het ook beleid te worden."

MEDISCHE SITUATIE

Eerder deze week oordeelde een Nederlandse vreemdelingenrechter al dat de medische situatie van Zuzu zo ernstig is dat hij de asielprocedure in zijn woonplaats mag afwachten. De rechter weegt in zijn oordeel mee dat Zuzu bij een eerdere verhuizing een terugval kreeg.
De IND moet de situatie van Zuzu nu opnieuw gaan beoordelen. Zo moet duidelijk worden of het jongetje psychische schade oploopt als zijn behandeling in Nederland stopt bij een terugkeer naar Irak.
"Op dit moment ligt de zaak op het bordje van de staatssecretaris. Die moet nu reageren op de uitspraken van de rechters. Ik verwacht dat we daar zo rond september nieuws over krijgen", aldus raadsman Dijkman.
Het lijkt er steeds meer op dat Zuzu in Nederland mag blijven

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.