Exotische indringer ook in Eemnes waargenomen

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
EEMNES - De Japanse Duizendknoop is waargenomen in Eemnes. De plant is een invasieve exoot, dat betekent dat de plant buiten zijn normale verspreidingsgebied terecht is gekomen en daar een bedreiging vormt voor de al aanwezige planten. De gemeente laat weten dat de plant daarnaast schade kan veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen.
De plant is berucht omdat hij erg moeilijk weg te krijgen is. Daar kunnen ze in Amersfoort over meepraten. Wortels van de planten kunnen tot wel vier meter diepte reiken. Daarbij verstikt de invasiese exoot andere planten.
Eemnes is hard bezig om de Japanse Duizendknoop te bestrijden en kiest daarbij voor een milieuvriendelijke aanpak. Door herhalend kokend water en stoom op de plant te gieten wordt de groei gestopt en sterft de plant uiteindelijke af. Een oplossing om de plant definitief uit te roeien is echter nog niet gevonden.
Eemnessers die een Duizendknoop in hun tuin aantreffen kunnen proberen de kokend watermethode zelf toe te passen. Uitgraven kan ook, maar graaf dan ruim om de plant heen. Een klein wortelfragmentje kan er al voor zorgen de plant weer terugkomt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.