Vaarverbod op Leidse Rijn tussen Harmelen en Utrecht

© cc-by-sa 3.0, Edoderoo
PROVINCIE UTRECHT - Vanaf volgende week geldt een vaarverbod op de Leidsche Rijn tussen Harmelen en het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht. Dat heeft Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden besloten.
De maatregel is vanwege de droogte in ons land. "Er zit niet zo heel veel water meer in de grote rivieren en dat betekent dat de verzilting in het westen van het land toeneemt", legt woordvoerder Jur Bulthuis uit. Het gaat om de waterschappen van Schieland, Rijnland en Delfland.

SLUIZEN DICHT

"Daarom nemen we maatregelen om meer water die kant op te krijgen. Dat doen we door sluizen dicht te zetten en dat houdt in dat die bootjes daar ook niet meer kunnen varen."
Het gemaal De Aanvoerder, dat aan de Leidsche Rijn bij het Amsterdam-Rijnkanaal staat, is speciaal gebouwd om zoet water naar het westen te pompen. Ter hoogte van dit gemaal worden de speciale deuren in de Leidsche Rijn gesloten, zodat doorvaart niet mogelijk is.

VERHOGING WATERPEIL

Het waterpeil in de Leidsche Rijn wordt op 24 juli tussen de 30 en 60 centimeter verhoogd. Zwemmers worden eveneens gewaarschuwd voor een snellere stroming.
De scheepvaart op de Oude Rijn (tussen Woerden en Bodegraven), Grecht, Dubbele Wiericke, Montfoortse Vaart, Korte en Lange Linschoten, Kromwijkerwetering en Jaap Bijzerwetering krijgt eveneens te maken met tijdelijk hogere waterstanden, lagere doorvaarthoogten en hogere stroomsnelheden.
Het vaarverbod op de Leidsche Rijn tussen Harmelen en Utrecht gaat per 24 juli in. Tot die tijd hebben eigenaren van schepen en pleziervaartuigen gelegenheid te vertrekken. De kans is groot dat het verbod meerdere weken van kracht blijft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.