'Absolute topvondst' houdt hobbyschatzoeker al jaren bezig

© Adriaan Hoogendoorn
HOLLANDSCHE RADING - "De ene keer vind je niks, de andere keer vind je iets heel leuks." Adriaan Hoogendoorn speurt bewapend met zijn metaaldetector akkers en maïsvelden in de omgeving van Utrecht af. Zo'n vier jaar geleden is het raak: Hoogendoorn vindt in de buurt van Hollandsche Rading een gouden ring. Maar dan begint eigenlijk het echte werk, want waar komt zo'n ding dan vandaan? Het was de aftrap van een speurtocht van Hoogendoorn die nog steeds bezig is.
De eerste aanwijzingen vindt Hoogendoorn al snel. Op de ring staan stempels en markeringen. "Dan is het een kwestie van uitzoeken en opvragen om te kijken wie hem gemaakt heeft, waar 'ie vandaan komt en wanneer 'ie is gemaakt." De ring blijkt van de hand te komen van de Utrechtse meester goudsmid Philipus Zaal. "Hij is in 1724 gemaakt. Wat ik begrepen heb is dat er eigenlijk geen sieraden van deze man bewaard zijn gebleven. Een absolute topvondst."
De unieke vondst van de gouden wapenring betekent niet dat Hoogendoorn met pensioen kan. "Nou dat niet hoor, maar dit zijn wel de krenten uit de pap. De ring weegt 8,5 gram en er staat een prachtig gehelmd ridderwapen in."
De laatste ontdekking die Hoogendoorn doet is dat de goudsmid in 1742 nog een schuld van 600 fl. open heeft staan. "Ik hoop niet dat ze die bij mij komen halen." Dat de informatie na vier jaar nog steeds blijft binnendruppelen is voor Hoogendoorn motivatie om door te blijven zoeken. "Ik probeer nu uit te zoeken voor wie de ring gemaakt is. Maar dat is wel erg lastig."
© Adriaan Hoogendoorn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.