Asielaanvraag Lili en Howick moet opnieuw beoordeeld worden

© Defence for Children (Bewerking door RTV Utrecht)
AMERSFOORT - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet opnieuw de asielaanvraag van Lili en Howick beoordelen. Dat heeft de rechter bepaald. Volgens de rechter is er geen rekening gehouden met de voorwaarden voor de terugkeer van de twee naar Armenië.
De Armeense moeder van Lili (12) en Howick (13) heeft jarenlang gestreden voor een verblijfsvergunning, maar kreeg telkens nul op het rekest. De kinderen, die grotendeels opgroeiden in Nederland, kwamen ook niet in aanmerking voor de kinderpardonregeling.

UITGEPROCEDEERD

In augustus vorig jaar besloot de bestuursrechter dat de kinderen en hun moeder mochten worden uitgezet. Maar alleen de uitgeprocedeerde moeder is toen op het vliegtuig gezet naar Armenië.
De kinderen bleven achter in Nederland, bij een bevriend gezin uit Amersfoort, in afwachting van een nieuwe procedure.

NIETS GEREGELD

In april schreef de Raad voor de Kinderbescherming dat het erop lijkt dat de kinderen met "een gesloten envelop waarin een vertaald raadrapport zit" worden teruggestuurd. Ook stichting Nidos, die de kinderen begeleidt, klaagde dat er niets is geregeld voor de overdracht van de kinderen. De voogdij-instelling spande daarom een zaak aan, maar verloor die vorige maand.
De rechtbank oordeelt nu dat dat de staatssecretaris opnieuw moet kijken naar de kwestie. In het besluit om de kinderen terug te sturen, moet volgens de rechtbank meer gekeken worden naar waar de kinderen terecht gaan komen. De kinderen hebben aangegeven dat ze bang zijn dat ze ernstige schade ondervinden als ze zonder goede begeleiding worden teruggestuurd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.