RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Strafvervolging dreigt voor cliënten Dolia Zorg

1/2
UTRECHT - CliŽnten van Dolia Zorg die betrokken waren bij fraude, hangt strafrechtelijke vervolging boven het hoofd. Zorgverkeraar Zilveren Kruis overweegt aangifte tegen circa tachtig cliŽnten te doen. Ook moeten zij het zorggeld dat ze ontvingen terugbetalen.

De zaak draait om Dolia, een zorginstelling uit Utrecht, die geleid werd door drie broers met Turkse achtergrond. Ook het grootste deel van de cliŽnten was van Turkse komaf. Gister was er een pro-formazitting bij de Utrechtse rechtbank. Daar bekende een van de broers dat dat er persoonsgebonden budgetten werden aangevraagd en dat het geld vervolgens werd verdeeld tussen de cliŽnt en Dolia Zorg.

Volgens het Openbaar Ministerie werd van de zeven miljoen euro subsidie die Dolia ontving, maar ťťn miljoen besteed aan zorg. De broers zelf kochten er dure auto's van. Ook zegt het Openbaar Ministerie dat een groot deel van het geld in Turkije is geÔnvesteerd in onroerend goed.

Onderzoek naar pgb-fraude bij Dolia Zorg


CLIňNTEN WERKTEN MEE AAN FRAUDE
Christine Rompa van Zilveren Kruis geeft aan dat uit hun dossiers blijkt dat de cliŽnten van Dolia Zorg actief hebben meegewerkt aan de fraude. "Wij hebben tachtig dossiers bij Dolia. De helft daarvan hebben we inmiddels gecontroleerd. Op twee na, zien we daar eigenlijk dat de administratie niet klopt. En we hebben in een groot aantal dossiers ook gezien dat de budgethouder en de zorgaanbieder samenwerkten."

In het verleden zijn er meer grote zaken geweest waar sprake was van pgb-fraude, zoals met Pyxis uit Zeist. In die gevallen waren de cliŽnten - oftewel de budgethouders - slachtoffer van een malafide instelling of een frauderende boekhouder. In het geval van Dolia is het opvallend dat de zorginstelling lijkt samen te spannen met de cliŽnten.

TERUGVORDEREN
Ook de gemeente Utrecht heeft aangegeven dat ze de persoonsgebonden budgetten gaat terugvorderen van de cliŽnten. Een pgb is een potje geld dat iemand die zorg nodig heeft, zelf mag beheren. Daarmee kan de zorg worden ingekocht die de zorgvrager zelf wil. Later moet de budgethouder verantwoorden hoe hij het geld heeft uitgegeven. Bij Dolia zou er volgens het OM sprake zijn van valsheid in geschrifte. Kennelijk heeft Dolia dus valse verantwoordingen opgesteld.

In totaal had Dolia circa tweehonderd klanten. Circa tachtig klanten vielen onder Zilveren Kruis. Nog eens zevenenveertig cliŽnten kregen hun pgb via de gemeente Utrecht. De overige zeventig cliŽnten wonen in gemeentes rond de stad Utrecht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -