Tientallen ganzentellers op pad om populatie in kaart te brengen

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Dit weekend trekken tientallen jagers en vrijwilligers er weer op uit om ganzen te tellen. De telling vindt elke derde zaterdag van juli plaats en is bedoeld om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het aantal ganzen per soort in elke provincie.
"Jagers gaan in verschillende telgebieden in de provincie het aantal ganzen wat op dat moment daar verblijft in kaart gaan brengen. Ze tellen dan op soort en aantal", vertelt Janneke Eigenman van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

TELLERS

Onze provincie telt negen lokale wildbeheer-eenheden die meedoen aan de tellingen. Per plaatselijke vereniging doen er ongeveer elf mensen mee. In de provincie Utrecht zijn er dus ongeveer honderd tellers.
Volgens cijfers van de Wildbeheereenheid Lopikerwaard waren er in het eerste kwartaal van 2018 bijna 19.000 ganzen in de provincie Utrecht. De cijfers zijn van belang voor de provincie om een Faunabeheerplan te ontwikkelen.
Op basis van de tellingen noemt de provincie een streefaantal en beslissen ze hoeveel ganzen er afgeschoten mogen worden. "Dat is dan het aantal dat jagers in een bepaalde periode mogen schieten. Daarna wordt het ganzenvlees ook opgegeten", aldus Eigenman.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.