Recreatieschap niet verantwoordelijk voor verdrinking Anouar

© Facebook-pagina Smile for Anouar
MAARSSEN - Recreatie Midden-Nederland is niet aansprakelijk voor de verdrinking van de 14-jarige Anouar uit Utrecht. Dat heeft de rechtbank beslist. De jongen verdronk in 2015 in de Maarsseveense Plassen.
De familie stapte eerder naar de rechter. De bebording van het gebied zou niet kloppen en er zou geen afzetting zijn. Ook zouden badmeesters onvoldoende toezicht hebben gehouden en niet goed hebben gereageerd op een melding van de vriendjes van Anouar.

VERDRINKING

De 14-jarige Anouar raakte zondag 23 augustus 2015 vermist toen hij aan het zwemmen was in de Maarsseveense Plassen. Een dag later werd zijn lichaam gevonden op de bodem van het meer.
Zijn dood zorgde voor veel verdriet in zijn thuiswijk Ondiep. Nabestaanden herdachten hem op zijn school (Pelscollege) en bij de Maarsseveense Plassen. Op Facebook werd de pagina Smile for Anouar opgericht.
Anouar werd begraven in Marokko. Zijn vrienden in Nederland wilden ook graag een plek waar ze hem kunnen herdenken en die lijkt er nu dus te komen.

UITSPRAAK

De rechtbank noemt het bewonderenswaardig hoe "krachtig de moeder namens de familie heeft verwoord hoe geliefd en bijzonder Anouar was en hoe tragisch het was dat zijn lichaam pas een dag later werd gevonden."
Maar de kritiek die de ouders op het recreatieschap uitten, wijst de rechter van de hand. Er is bebording en belijning in het water en volgens de rechtbank is er ook geen sprake van een onveilige situatie.

KRITIEK

Toch had de rechtbank ook kritiek. "De eerste lifeguard heeft het vermissingsprotocol gehanteerd en niet het verdrinkingsprotocol. Dit had wel moeten gebeuren, maar is afhankelijk van de inschatting van de lifeguard op basis van het meldingsgesprek."
Het recreatieschap trekt zich die kritiek aan. "Naar aanleiding van het ongeval hebben we onze instructies opnieuw bekeken, zodat we ons ervan kunnen vergewissen dat alle risico's op toezicht optimaal zijn", aldus directeur Paul Kotvis van Recreatie Midden-Nederland.
Kotvis benadrukt het ongeval met Anouar nog steeds te betreuren. "We leven ook enorm mee met de ouders, die door deze uitspraak pijnlijk herinnerd worden aan het overlijden van hun zoon."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.