Celstraf en jeugd-tbs voor jongen (16) die meisjes aanrandde en verkrachtte

© RTV Utrecht
WIJK BIJ DUURSTEDE - Een 16-jarige jongen uit Wijk bij Duurstede is veroordeeld tot jeugd-tbs en zes maanden celstraf voor afpersing, diefstal, aanranding en verkrachting.
De jongen heeft toen hij zelf 14 en 15 jaar oud was meerdere meisjes aangerand en verkracht. Hij bedreigde zijn slachtoffers daarbij met geweld. Zo zei hij tegen één van hen: "Je moet seks met mij hebben anders sla ik je met een hamer". Eén van de meisjes die werd aangerand, werd ook door de jongen mishandeld. Er werd met een spuitbus en een aansteker tegen haar arm gespoten.
Ook bedreigde hij mensen om aan geld te komen. Hij dreigde onder meer met een hakbijl om 5 of 10 euro van zijn slachtoffer te krijgen. "Geef me je geld, anders krijg je mijn bijl in je hoofd", zei hij tegen één van hen.

ALLEEN OOG VOOR EIGEN BEHOEFTES

Volgens de rechtbank had de jongen alleen maar oog voor zijn eigen gewin en (seksuele) behoeftes. Hij maakte er daarbij misbruik van dat hij groter en sterker was dan zijn slachtoffers, die tegen hem opkeken en bang voor hem waren.
Ook heeft de jongen zijn gedrag niet weten aan te passen. Hij bleef sinds begin dit jaar in aanraking komen met de politie en werd geschorst van school. Het is volgens de rechtbank daarom ook het beste dat de jongen een gesloten setting intensief behandeld wordt.
JEUGD-TBS
Het Openbaar Ministerie had tien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist. De straf van de rechtbank valt iets lager uit, omdat de zaken al iets langer geleden speelden. Ook vindt de rechtbank het belangrijk dat de jongen zo snel mogelijk aan zijn behandeling begint.
De jeugd-tbs geldt voor een termijn van drie jaar. Daarna kan de behandeling nog verlengd worden, tot maximaal zeven jaar. Ook moet de jongen één van zijn slachtoffers een schadevergoeding van ruim tweeduizend euro betalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.