Lili en Howick blij met uitspraak rechter, maar het gemis blijft

© Defence for Children (Bewerking door RTV Utrecht)
AMERSFOORT - Lili (12) en Howick (13) zijn blij dat hun asielaanvraag nog een keer bekeken wordt, maar dat maakt geen einde aan hun verdriet.
De Armeense kinderen zeggen dat in een interview met het Jeugdjournaal.

UITGEZET

Lili en Howick moeten sinds augustus hun moeder missen. Zij werd toen teruggestuurd naar Armenië. Hun moeder streed sinds 2008 voor een verblijfsvergunning, maar vorig jaar besloot de bestuursrechter dat het gevluchtte gezin uitgezet mocht worden. Alleen de moeder werd op het vliegtuig gezet en Lili en Howick, die grotendeels in Nederland opgroeiden, verblijven sindsdien bij een bevriend gezin in Amersfoort.
De rechter bepaalde donderdag dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid opnieuw naar de asielaanvraag van Lili en Howick moet kijken. Volgens de rechter is er geen rekening gehouden met de voorwaarden voor de terugkeer van de twee naar Armenië.

LEEGTE

Goed nieuws, maar de pijn verzachten doet het niet. "Nee, want we missen onze moeder heel erg. Over een maand is ze er al een jaar niet", zegt Lili. "Er wordt wel goed voor mij gezorgd, maar er is niet iemand waar je alles tegen kan zeggen." Howick vult aan: "Omdat onze moeder er niet is, voel ik steeds een beetje leegte. En ik voel me een beetje alleen de hele tijd."
Lili en Howick hebben veel contact met hun moeder. "Als we wakker worden, tussen de middag, na het eten en voor het slapen gaan bellen we haar", vertelt Howick.

AFWACHTEN

Na de nieuwe uitspraak van de rechter is het afwachten voor broer en zus. Staatssecretaris Harbers moet binnen zes weken een besluit nemen over de asielaanvraag.
Het liefst blijven Lili en Howick in Nederland, met hun moeder. "Wij hebben niks met Armenië, we hebben alleen Armeens bloed. Ik weet niet wat ik daar zou moeten doen", zegt Howick. "Maar uiteindelijk, als het echt niet anders kan... Ik ben waar mijn moeder is. Als dat niet in Nederland is, dan moet het maar in Armenië."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.