RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ganzen tellen valt nog niet mee

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Overal in de provincie zijn zaterdag jagers op pad gegaan om ganzen te tellen. De telling is in opdracht van de Provincie Utrecht. Dit is de enige manier om inzicht te krijgen in de ganzenpopulatie.

Jager Maarten Hulshof trekt samen met de broers Van der Linden langs velden in de gemeente Stichtse Vecht. Heel Nederland is door de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging opgedeeld in kavels en op iederástukágrondáinventariseren jagers het aantal en de soorten ganzen.

"Ik zit hier op deze groep al ongeveer op 60 ganzen", zegt Maarten Hulshof. Langs een veld in Tienhoven staan de drie mannen te turen door hun verrekijkers. "Het is lastig om te tellen", vertelt Hulshof. "Daarom bestaan de meeste telploegen uit twee mensen. EÚn die de ganzen en de velden kent, en ÚÚn die telt. Maar ook samen kun je ze nooit allemaal tellen."

De telling is dan ook een benadering van het aantal watervogels. Voor de provincie zijn de aantallen, ook al blijft het een schatting, wel van belang. Het aantal ganzen is de afgelopen jarenánamelijk toegenomen en de dieren veroorzaken schade aan landbouwgrond. In 2016 was de schade in Utrecht 18,8 miljoen euro veroorzaakt door zeker 37.500 ganzen (cijfers provincie Utrecht).

De kans dat het werkelijk aantal vogels hoger is, is aannemelijk. Ze zijn namelijk moeilijkáte zien door bijvoorbeeld hoog gras. Van der Lienden: "Als ze net aan het vreten zijn dan is die kop naar beneden." Ook telt een gans alleen mee als hij zit, niet als hij vliegt. Dit om dubbeltelling zoveel mogelijk te voorkomen.

De ganzen zijn beschermde dierenáen daarom mag afschot alleen gebeuren onder strenge voorwaarden. Zo mogen er niet meer ganzen dood dan noodzakelijk. "Dit jaar mogen wel ganzen geschoten worden. Maar het kan heel goed zijn dat die ganzenpopulatie naar beneden zakt. Dan stopt de jacht ook."

Toch blijft het jagen op de vogels vooralsnog onvermijdelijk. Ieder jaar schieten Nederlands jagers ongeveer 23.000 ganzen dood omáschade aan boerenbedrijven te beperken.

Mee met de ganzentellers


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -