Hoogbejaard stel dreigt huis in Lage Weide uit te moeten

Floris en Sjane Hamoen vinden het juist fijn wonen in hun huis.
Floris en Sjane Hamoen vinden het juist fijn wonen in hun huis. © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
UTRECHT - Slechts nieuws voor een hoogbejaard echtpaar uit Utrecht. Ze moeten mogelijk na meer dan dertig jaar hun huis in Lage Weide uit. De gemeente heeft hun buurman, kunstenaar Ruud Kuijer, namelijk eerder beloofd dat hij op de plek van hun huis een loods mag bouwen. Kuijer is bekend van zijn grote metalen en betonnen kunstwerken.
Floris en Sjane Hamoen is echter juist beloofd dat ze tot hun dood mogen blijven wonen in de twee-onder-een-kapwoning aan de Isotopenweg. Zij vinden het heel erg dat ze misschien gedwongen worden om te verhuizen.
De gemeente heeft dus twee beloftes gemaakt die niet allebei ingelost kunnen worden. Morgen gaan de kunstenaar en de gemeente om tafel zitten om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Als die oplossing uitblijft, kan de zaak worden voorgelegd aan de rechter.
Tot het gesprek heeft plaatsgevonden wil Ruud Kuijer niet reageren op de zaak.
Het echtpaar Hamoen vreest het geliefde huis uit te moeten.

WOONBESTEMMING

De grond waar het huis van meneer en mevrouw Hamoen op staat heeft eigenlijk geen woonbestemming, maar dat is volgens het stel geen reden om hen eruit te zetten. Want dan moet de kunstenaar die hen weg wil hebben zelf ook verhuizen. "Dit is zware industrie. Het maken van beelden valt daar niet onder, dat is maakindustrie. En hij werkt hier ook. Waarom zouden wij hier dan niet mogen wonen?"
De relatie met de buurman is nooit goed geweest, maar wordt de laatste tijd slechter. Het echtpaar heeft het gevoel alsof hij niet kan wachten tot ze dood gaan. "Ieder mens komt te overlijden, dat weet ik ook wel. De buurman moet gewoon eens rustig wachten, tot ik er niet meer ben. Wonen in de stad zou een ramp voor me zijn. Ik denk dat het een vroege dood wordt dan", aldus Floris Hamoen.

RIJKE GESCHIEDENIS

Het huis waar het stel in 1987 is komen wonen, heeft een rijke geschiedenis. Het was vroeger van de pontbaas, die fietsers het kanaal liet oversteken. Sindsdien heeft het echtpaar Hamoen er hun eigen geschiedenis. "We zijn vijftig jaar getrouwd geweest, nu gaan we proberen de zestig te halen. Ik hoop dat het lukt."
Het is nog maar de vraag of ze dat feestje nog in de tuin van hun huis kunnen vieren. Kuijer wil een grote loods bouwen op de plek van hun huis, daar wil hij grote beelden maken. Dat is hem ook toegezegd door de gemeente. Het echtpaar Hamoen vreest dat ze moeten verhuizen naar een seniorenwoning. Sjane Hamoen: "Ik ben nu 79 en zou hier wel 89 willen worden. Ik weet alleen niet of ik de kans krijg."
Links de loods van de kunstenaar, rechts het huis van het echtpaar Hamoen.
Links de loods van de kunstenaar, rechts het huis van het echtpaar Hamoen. © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
Kunstwerken van de buurman van het stel.
Kunstwerken van de buurman van het stel. © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.