Longlist Utregse woord bekend: ''een dajakker voor je slaoiemmer''

© Ultieme Utregse woord
UTRECHT - De organisatoren van een verkiezing voor het ultieme Utregse woord heeft een lijst bekendgemaakt van 25 nominaties. Naast favorieten als jochie, dâkhaos en (agtelijke) gladiool, zitten daar nog wat aardige aanvullingen tussen.
De organisatie pikt bijvoorbeeld dajakker, slaoiemmer en paordeverschut eruit. Verder komen in de top 25 woorden voor als goazerd, wijffie, ouchie, mokkeltsjie, stadsjie, kneien, boogie, messie, wors, glittergladiool, badmuts, achentachentig, harses, huchie, baoliekluivert, guppekop, hals, gehakballegie en waor.
In de lijst staan opvallend veel verkleinwoorden voor met de typisch Utrechtse uitgangen sjie, tsjie en chie. Voorbeelden zijn stadsjie, ouchie, wijffie en mokkeltsjie.
Overigens heeft een groot aantal inzendingen de lijst niet gehaald, omdat ze onder de noemer niet al te nette verwensingen vielen. Voor dajakker en slaoiemmer maakt de organisatie een uitzondering: ''Het zijn niet direct verwensingen, maar veel Utregters zouden iemand wel een dajakker op z'n slaoiemmer willen geven, waor?''
Op 1 augustus wordt de lijst teruggebracht tot vijf woorden, waarop Utrechters dan kunnen stemmen. Op 28 augustus wordt hét ultieme Utregse woord bekendgemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.