Groot, mooi... én hartstikke cameraschuw: reuzenvlinder gespot in de regio

Boswachter Den Hartig op zoek naar de reuzenvlinder.
Boswachter Den Hartig op zoek naar de reuzenvlinder. © RTV Utrecht
HUIS TER HEIDE - De provincie Utrecht heeft er een opvallende nieuwe diersoort bij: een reuzenvlinder van bijna 10 centimeter groot. De zogenoemde koninginnepage werd door medewerkers van het Utrechts Landschap gespot op de Utrechtse Heuvelrug. En zoals elke bijzondere bezoeker hecht ook deze vlinder aan zijn privacy, want voor de camera van RTV Utrecht verschijnen: dat wilde hij vandaag niet.
Maarten den Hartigh werkt als boswachter voor Utrechts Landschap en beschrijft enthousiast de zeldzame provinciebezoeker: "Hij is 8 tot 10 centimeter groot, een flink uit de kluiten gewassen groot koolwitje."
De koninginnepage imponeert volgens Den Hartigh niet alleen met zijn grootte maar ook met zijn schoonheid: "Het is een witgelige vlinder met prachtige strepen bovenaan. En als ie z'n vleugels open heeft dan zie je onderaan een aantal blauwe vegen en twee rode stippen. Het is zo'n opvallende vlinder. Als je hem een keertje zou zien dan denk je gelijk: "Hey, da's iets bijzonders.'"
De fraaie witte reuzenvlinder is wel vaker te zien in het zuiden van Nederland, maar redt het meestal niet zo ver noordelijk als de provincie Utrecht. De warme zomer, waardoor vlinders al vroeg in het jaar konden beginnen met vliegen, heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de vlinder het tot de provincie Utrecht heeft gered.
De vlinder werd op onder andere vliegbasis Soesterberg, Landgoed Bornia in Driebergen-Rijsenburg en landgoed Beukbergen bij Huis ter Heide gezien. Maar het beestje hield zich verborgen tijdens een expeditie van RTV Utrecht op zoek naar de vlinder. Boswachter Den Hartigh: "Misschien is dat een klein beetje het mysterieuze van de natuur. Niet alles ligt zomaar voor het oprapen. Maar dat maakt het ook wel weer een beetje mooi, toch?"
'Reuzenvlinder' koninginnepage: groot, mooi, én... cameraschuw
Den Hartigh heeft nog wel een tip voor mensen die de vlinder willen zien: "Plantage Willem III of Vliegbasis Soesterberg zijn nu fantastische gebieden om vlinders te spotten, en misschien ook wel die koninginnepage."
Boswachter: "Als je hem zou zien, dan denk je gelijk: da's iets bijzonders"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.