NS zet in op airco, water en schaduw tijdens tropische dagen

Archief.
Archief. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - De temperaturen buiten zijn tropisch en dus hebben instellingen en bedrijven de draaiboeken voor warm weer uit de kast getrokken. Gisteren kondigde het RIVM in Bilthoven al aan dat het Nationaal Hitteplan van kracht is. En ook de NS heeft een pakket aan maatregelen ingezet om het reizen met de trein zo koel mogelijk te maken.
De voorbereidingen van het vervoersbedrijf uit Utrecht op de hitte begonnen al voor de zomer. Toen werden de airco's in treinen getest en zo nodig gerepareerd. Volgens een woordvoerder heeft 95 procent van de NS-treinen op dit moment airconditioning. Bovendien kunnen bij wagens zonder airconditioning de ramen open, en worden deze treinen volgens de NS alleen ingezet op de korte stukken. Het bedrijf wil binnen een jaar alleen nog maar treinen met airconditioning laten rijden.

WATER

Behalve airconditioning heeft de NS ook andere maatregelen getroffen. Zo zijn de speciale teams die treinen evacueren bij calamiteiten standaard voorzien van extra water voor reizigers. Bij een stilstaande trein waar de klimaatbeheersing het niet meer doet, kan de temperatuur namelijk in korte tijd flink oplopen.

EIGEN INITIATIEF

Toch drukt het vervoersbedrijf mensen op het hart om vooral ook zelf de reis zo comfortabel mogelijk te maken. De NS adviseert om altijd water mee te nemen in de trein. Ook is het slim om goed te kijken welke richting de trein op rijdt, en aan de kant met de meeste schaduw te gaan zitten.
Helpen water en schaduw niet, dan kan in het uiterste geval een verhuizing helpen. De ene coupé is warmer dan de ander, dus een beetje rondlopen op zoek naar een koele zitplek wordt aangeraden.
NS over het warme weer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.