Gemaal De Aanvoerder aangezet: "Historische gebeurtenis"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Voor de derde keer in zijn bestaan wordt in Utrecht vandaag het gemaal De Aanvoerder aangezet. Hiermee wordt een grote hoeveelheid zoet water in de Leidse Rijn gepompt.
Dat is nodig, omdat in het westen van het land het water van de grote rivieren te zout is geworden en dat is niet goed voor onder meer de natuur in het Groene Hart.

EXTREME DROOGTE

"De afvoer van de grote rivieren zoals de Rijn, de Waal en de Maas is veel minder vanwege de extreme droogte", zegt Clarion Wegerif van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
"Zeewater dringt daardoor verder het land in dan normaal. Het zoute water bereikt het innamepunt van ons buurwaterschap Rijnland in Gouda en die willen dat niet, want dat zilte water is niet goed voor de natuur en ook niet voor bijvoorbeeld boomkwekerijen en de bollenteelt."
HISTORISCHE GEBEURTENIS
En dus zet De Stichtse Rijnlanden het gemaal De Aanvoerder aan. "Om twee uur vanmiddag sluit de grote sluisdeur die in de Leidse Rijn gebouwd is. Dan zetten we het gemaal aan, dat met twee grote vijzels, een soort kurkentrekkers, water uit het Amsterdam-Rijnkanaal richting het westen pompt."
"Dat is voor de derde keer in de geschiedenis, dus een historische gebeurtenis", aldus Wegerif. De laatste keer was in 2011.
Het gemaal blijft pompen totdat het opdringen van het zoute water is gestopt. "Dat is als er voldoende regen is gevallen in het stroomgebied van de grote rivieren en kan dus best een wantal weken duren."

RECREATIEVAART

De maatregel heeft gevolgen voor de recreatievaart. Op de Leidse Rijn geldt een vaarverbod tussen Harmelen en Utrecht, zolang het gemaal aanstaat.
Gemaal De Aanvoerder in gebruik genomen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.