Weer twee verdachten vast in onderzoek naar Duitse plofkraken

Het Duitse rechtbankdossier tegen de zogenoemde audibende, een groep plofkrakers uit Utrecht.
Het Duitse rechtbankdossier tegen de zogenoemde audibende, een groep plofkrakers uit Utrecht. © RTV Utrecht
UTRECHT - In de politieactie tegen een criminele bende uit Utrecht zijn opnieuw twee verdachten opgepakt. De mannen worden ervan verdacht dat ze plofkraken in Duitsland hebben gepleegd. De politie heeft vanmorgen vijf huizen in Utrecht doorzocht.
Duitse en Nederlandse opsporingsdiensten werken al langer samen aan het oplossen van een groot aantal bankroven in Duitsland, waarbij vermoedelijk Nederlanders geldautomaten opblazen om bankbiljetten te kunnen stelen. Samen vormden ze zich een beeld van de professionele bende en kregen ze zelfs informatie binnen dat er een nieuwe plofkraak op handen was.

HETERDAAD

Op 17 april werd een ploegje plofkrakers op heterdaad betrapt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Drie van hen werden na een achtervolging in Dortmund in de kraag gegrepen. Twee van hen zitten nog vast.
Verder onderzoek leidde vorige week naar de arrestatie in Hilversum van een 30-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats. Vanmorgen werd ook een 25-jarige Utrechter opgepakt. Bij huiszoekingen zijn geld en spullen gevonden die mogelijk met meerdere plofkraken te maken hebben.

VEILIGHEIDSMAATREGELEN

Een woordvoerder van de politie zegt dat de plofkrakers vanwege de toenemende veiligheidsmaatregelen in ons land hun werkterrein naar Duitsland hebben verlegd. De politie hoopt dat met de aanhoudingen de bende een flinke slag is toegebracht.
Volgens de politie boeken de rovers de laatste tijd toch al steeds minder succes. Geldautomaten worden vaker uitgerust met middelen om plofkrakers dwars te zitten. Ook verloopt de samenwerking tussen Duitsers en Nederlanders steeds gestroomlijnder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.