Mogelijk nieuwe locatie omstreden boerderij Soest

De oude locatie van de boerderij.
De oude locatie van de boerderij. © RTV Utrecht
SOEST - Er is een alternatieve locatie in beeld voor de omstreden boerderij die in de polder in Soest gebouwd zou worden.
Er was veel ophef over de bouwplannen aan de zuidkant van de Peter van den Breemerweg, omdat tegenstanders vonden dat de boerderij en de bijbehorende stal het vrije zicht in de polder zouden blokkeren. Nu zijn er gesprekken met de eigenaar van een perceel aan de noordkant van de Peter van den Breemerweg.
Volgens de betrokken partijen, de gemeente, de provincie en de boer, zou de boerderij aan de overkant van de weg geen probleem moeten zijn. "Deze plek biedt toekomst aan de agrarisch ondernemer mét behoud van het open landschap in de polder", schrijft de gemeente in een reactie. Aan de noordkant staan al meerdere boerderijen en stallen. De nieuwe boerderij en de bijbehorende stal komen daar mogelijk op een tot nu toe onbebouwd perceel tussenin, welk perceel precies is nog onduidelijk.
De Peter van den Breemerweg. De boerderij zou eerst aan de zuidkant komen, nu wordt gepraat over de noordkant.
De Peter van den Breemerweg. De boerderij zou eerst aan de zuidkant komen, nu wordt gepraat over de noordkant. © Google Maps

VERHUIZING

Boer André van Dorresteijn heeft op dit moment een boerenbedrijf aan de Insingerstraat in Soest. Daar wordt hij steeds meer ingeklemd door woningbouw. Daarom is Van Dorresteijn al jaren op zoek naar een nieuwe locatie. Voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen leek deze plek eindelijk te zijn gevonden. De gemeente en de provincie wilden voor Van Dorresteijn een uitzondering maken. Hij zou een bouwvergunning krijgen om een woonhuis en een koeienstal te bouwen in de open polder, aan de zuidkant van de Peter van den Breemerweg.
Omwonenden, Vereniging Vrij Polderland en de Stichting Behoud de Eemvallei waren hier fel op tegen. En toen de lokale partij Gemeentebelangen Groen Soest (GGS) de gemeenteraadsverkiezingen won, verviel ook de steun van het college.

GEKOPPELD

Uiteindelijk heeft de nieuwe wethouder Harrie Dijkhuizen (CU-SGP) de boer in contact gebracht met de eigenaar van een perceel aan de noordkant van de Peter van den Breemerweg. Van Dorresteijn is nu met deze eigenaar in gesprek en probeert tot een overeenkomst te komen. Of dat gaat lukken is volgens hem afhankelijk van het 'financiële plaatje en de voorwaarden'. "Ik wil het liefst een oplossing waar iedereen blij mee is", licht hij toe.
Mocht Van Dorresteijn er niet uitkomen met de grondbezitter, dan wil hij gewoon verder met de plannen voor de zuidkant. "De gemeenteraad heeft al drie keer meegestemd, dat wij naar de zuidkant zouden gaan", legt Van Dorresteijn uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.