CBS: Nederlander gaat graag op vakantie en Duitsland is populair

Man op vakantie op de camping.
Man op vakantie op de camping. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Vorig jaar gingen drie op de vier Nederlanders één keer of vaker op vakantie. Dat meldt het CBS op basis van cijfers uit 2017. In de zomer van vorig jaar vierden in totaal 12,7 miljoen Nederlanders een vakantie. Bijna negen van de tien vakanties werden in Europa doorgebracht, met Duitsland als meest gekozen land.
Volgens Bertus Bouwman van de in Berlijn gevestigde website Duitslandnieuws.nl is de populariteit van de oosterburen 12 jaar geleden aan een opmars begonnen: "We zien al sinds 2006 een stijgende lijn. Toen was het WK voetbal in Duitsland en dat was een reden voor veel Nederlanders om toch maar eens de grens over te steken. Daarvoor was Frankrijk het populairste vakantieland. Maar in die zomer hebben veel Nederlanders ontdekt hoe leuk Duitsland is."
Volgens Bouwman is de liefde ook wederzijds: "Duitsers vinden Nederlanders echt leuk. Heel sympathiek. Dus Nederlanders zijn meer dan welkom. We zijn ook een kapitaalkrachtig volk dus laat die Nederlanders maar komen met hun geld en hun rare grappen: dat vinden de Duitsers prima!"
Overigens valt uit de cijfers op te maken dat de liefde van Nederlanders voor Duitsland wel enigszins bekoelt als de vakantie eenmaal is begonnen. Het land is populair voor korte verblijven, maar als de vakantie vier of meer overnachtigen beslaat, staat Frankrijk weer op de eerste plaats.

REISBUREAU

Verreweg de meeste vakanties worden via het internet geboekt. Toch is de rol van het traditionele reisbureau nog zeker niet uitgespeeld. Als de reis naar het buitenland gaat, boekt 41 procent van de reizigers de accomodatie via een reisbureau.
Volgens Debby Konal van Reisbureau Breukelen kiezen zulke reizigers voor de zekerheid van een reisbureau en denken ze: "Als er wat is, dan wordt het allemaal uit handen genomen. Zit je op je bestemming en er is iets, dan kunnen we altijd op het reisbureau terugvallen."

FIETSVAKANTIE

Hoe we de vakantie doorbrengen, verschilt nogal. In het buitenland liggen we vaak op het strand. In Nederland is de actieve vakantie relatief populair en daarbij stappen de meeste mensen op de fiets.
Logisch, aldus Martijn van Es van de Fietsersbond in Utrecht, want de wegen hier zijn helemaal ingericht op de fiets: "Fietspaden, fietsroutes aangegeven met knooppunten, bewegwijzering: dat vind je eigenlijk in heel Europa niet zo goed als in Nederland. Dat merk je bijvoorbeeld als je in het grensgebied gaat fietsen. Dan zie je precies waar de grens ophoudt: in Nederland is het allemaal goed, en in Duitsland of in België zie je dat de fietsroutes eigenlijk een stuk minder worden.

12,4 MILJARD EURO

Vakanties zijn dus populair en daarom gaat er veel geld in om. Het CBS berekent dat er vorige zomer voor 12,4 miljard euro werd uitgegeven aan vakanties, en dat is bijna 1000 euro per vakantieganger.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.