Oranje wil imponeren bij EK voetbal voor spelers met motorische beperking in Zeist

Jeroen Schuitert van het CP-team in actie.
Jeroen Schuitert van het CP-team in actie. © KNVB Media
ZEIST - Het WK voetbal in Rusland is nog maar net voorbij of het EK voetbal gaat alweer beginnen in Zeist. Het gaat dan om het EK voetbal voor sporters met een motorische beperking. En hier doet het Nederlands elftal wél mee.
Het Europees kampioenschap CP-voetbal, waarbij CP staat voor cerebrale parese, is voor spelers met een motorisch probleem dat de atleten opliepen door een hersenbeschadiging. Deze teams verschillen van G-teams, omdat de spelers alleen een fysieke handicap hebben, en geen geestelijke.
Omdat het gaat om spelers met een hersenbeschadiging, zijn er wel een paar verschillen met het reguliere voetbal. De voetballers spelen bijvoorbeeld 7 tegen 7, hebben een kleiner veld, en doen niet aan buitenspel.

VOORBEREIDING

Het Nederlands elftal wil hoge ogen gooien op het EK en heeft daarom hard getraind. Bondscoach Max Raeven: "Ik denk niet heel veel anders dan het reguliere Nederlands elftal." Zo werd er regelmatig geoefend in Zeist, ging het team op trainingsstages, waren er wedstrijden tegen amateurclubs en speelden de voetballers oefeninterlands tegen andere landenteams.
Dat harde werk moet de komende anderhalve week zijn vruchten afwerpen. Aan de ambitie van de spelers zal het niet liggen, aldus Raeven: "Iedereen is ervan overtuigd, en vindt ook eigenlijk wel dat het moet, dat we gewoon die halve finale moeten halen." Dat wordt niet makkelijk: het Nederlands elftal moet dan bij de eerste twee in de poule eindigen en dat betekent dat er van een aantal landen moet worden gewonnen waar het team eerder van verloor.
Vanmiddag is de eerste wedstrijd van het EK tussen Ierland en Denemarken. Nederland is daarna aan de beurt en trapt om 19.00 uur af tegen Duitsland op het KNVB-complex in Zeist. Fans zijn welkom en volgens de bondscoach zal de wedstrijd makkelijk te vinden zijn: "Waar het druk is en er veel wordt geroepen: daar moet je zijn!"
Bondscoach Max Raeven wil met paralympisch voetbalteam halve finale halen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.