Vijf jaar geëist tegen man die pistool trok op bomvol terras in Zeist

Politie neemt verklaringen op na het incident op het terras.
Politie neemt verklaringen op na het incident op het terras. © Menno Bausch
ZEIST - Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep vijf jaar gevangenisstraf tegen de man die vorig jaar met een revolver probeerde iemand dood te schieten op het volle terras van café De Reünie in Zeist. Dat is gelijk aan de straf die de rechtbank in Utrecht de man begin dit jaar oplegde.
Zakaria C. vluchtte naar het cafe om aan vier bekenden te ontkomen die hem ernstig mishandelden. Dat lukte niet: ze volgden hem en daarop richtte hij midden op het terras de revolver op een van zijn belagers en haalde hij de trekker over. Het wapen ging niet af omdat er ongeschikte patronen in zaten. Toch was er volgens de advocaat-generaal sprake van poging tot doodslag.
Nieuwegeiner Zakaria C. beweert dat hij het wapen bij een eerdere confrontatie die avond van een van zijn belagers had afgepakt. De mannen wilden volgens hem verhaal halen, omdat hij niet langer drugs voor hen wilde dealen en een van hen had geslagen.

VERKLARINGEN

Het gerechtshof heeft grote twijfels bij de verklaringen van C. maar ook bij die van zijn belagers. Het hof probeerde de verdachte toe te laten geven dat hij het wapen zelf had aangeschaft omdat hij bang was. Maar C. bleef erbij dat het was afgepakt.

DREIGMIDDEL

Advocaat Lamers betoogde in zijn pleidooi dat er geen sprake kan zijn van poging tot doodslag als het hof tot de conclusie komt dat de revolver van zijn cliënt was. Zijn cliënt zou dan hebben geweten dat het wapen niet werkte en alleen als dreigmiddel gebruikt kon worden. Hij vindt dat C. hooguit drie jaar cel zou moeten krijgen.
Naast de celstraf voor het terrasincident wil het Openbaar Ministerie dat Zakaria C. ook nog een voorwaardelijke celstraf van twee maanden voor een eerder misdrijf gaat uitzitten. Het gerechtshof in Arnhem doet op 8 augustus uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.