Michael P. gaat in hoger beroep tegen 28 jaar cel voor moord op Anne Faber

© Beeldbewerking RTV Utrecht
UTRECHT - Michael P., de moordenaar van Anne Faber gaat in hoger beroep. Dat meldt een van de advocaten van de moordenaar aan RTV Utrecht. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er inderdaad een hoger beroep komt.
P. werd vorige week dinsdag tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld voor het ontvoeren, verkrachten en doden van Anne Faber. Die straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
De familie van Anne Faber hoopte dat met de veroordeling van Michael P. tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging een einde zou komen aan de zaak. Dat is dus niet het geval.
De advocaat zegt tegen RTL Nieuws begrip te hebben voor de familie maar vindt 'principieel' dat vanwege het harde politie-optreden bij de aanhouding van P. er nogmaals naar de zaak moet worden gekeken.

MISHANDELING

De reden voor P. om in hoger beroep te gaan is omdat hij vindt dat hij mishandeld is tijdens zijn aanhouding. De politie heeft hem toen, doelbewust, niet op zijn rechten gewezen. Dit gebeurde omdat er gehoopt werd dat P. zou vertellen waar Anne was. Dit werkte niet: hij hield uit boosheid juist drie dagen zijn mond.
In een eerder persbericht liet de verdediging al weten dat volgens hen op een aantal essentiële onderdelen hun verweer niet is gevolgd. De advocaat meent dat "gebrekkige ontwikkeling van de geestesvermogens" van zijn cliënt niet stroken met de planmatige aanpak waar de rechter van uitgaat. Ook zou de strafmaat vele malen hoger zijn dan in soortgelijke strafzaken.

STRAFVERMINDERING

In het proces tegen P. voerde zijn advocaat de mishandeling en het feit dat P. niet op zijn rechten was gewezen, aan als redenen voor strafvermindering.

VORMVERZUIM

De rechtbank erkende vorige week dat er sprake was geweest van "vormverzuim", maar verbond daar geen consequenties aan.
P. en zijn advocaten hopen dat het gerechtshof in hoger beroep anders beslist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.