Dierenhitteplan-tips: leg een fles water in de diepvries voor je kat

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Waarschuwingen voor watertekorten, tropenroosters in de bouw en brandjes op dorre grasvelden: het on-Nederlands warme weer brengt nogal wat ongemakken met zich mee. Dat geldt niet alleen voor ons, ook dieren hebben soms een beetje hulp nodig in hun zoektocht naar verkoeling.
"Het leven speelt zich voor onze runderen en paarden steeds meer af in de nacht", vertelt assistent-boswachter Frans Schut van Plantage Willem III, het natuurgebied bij Elst in het zuidwesten van de Utrechtse Heuvelrug. "Ze staan de hele dag in het water of zitten weggekropen in de bosjes en gaan 's nachts grazen."

PIEREN

De dassen hebben het moeilijk, ziet hij. "Dieren die leven van insecten en wormen uit de grond, hebben het zwaar omdat al het leven uit de bovengrond door de droogte is verdwenen. Alle pieren zitten diep weggekropen. Dus bijvoorbeeld dassen hebben het niet alleen qua waterschaarste, maar ook met het voedselaanbod niet makkelijk."
De Utrechtse Heuvelrug is "gortdroog" en drinkplekken verdampen. "De poelen en andere drinkplaatsen worden steeds schaarser. De grotere zoogdieren, reeën en damherten bijvoorbeeld, vinden het daarom lastig om water te vinden. Soms vullen we drinkplaatsen aan met grote hoeveelheden water. Dan kunnen ze weer even vooruit. De kleinere diersoorten kunnen nog groene blaadjes vinden en krijgen daardoor nog wel voldoende vocht binnen."

VIERVOETERS

Huisdieren hebben het wat dat betreft iets makkelijker. Een grote bak met water is voor de meeste katten, honden en andere trouwe huisdieren binnen een mum van tijd geregeld. Toch kunnen ook de viervoeters en de knaagdieren het zwaar hebben met de hitte, vertelt dierenarts Manon Jochems van Dierenkliniek Strijkviertel in Utrecht.
"Met name dieren die al iets onder de leden hebben, zoals een hart- of longaandoening of overgewicht, kunnen verergerde benauwdheidsklachten hebben. En je ziet bijvoorbeeld ook dat het asfalt enorm heet kan worden, dus honden kunnen verbrande voetzooltjes krijgen."

BLAUWALG

Ook gaan veel honden zwemmen om een beetje verkoeling te vinden, maar daar moeten baasjes voorzichtig mee zijn, waarschuwt Jochems. "Daardoor gaan ziektes als blauwalg of botulisme een rol spelen, ziektes die via het water overgebracht wordt op onze huisdieren."
We zullen de beestjes dan ook een beetje moeten helpen, denkt de Utrechtse dierenarts. "Zorg dat ze voldoende drinkwater hebben en ververs dat ook regelmatig. Verder kun je een fles water in de diepvries leggen. Ik doe dat voor mijn eigen kat ook: die bevroren fles leg ik met een handdoek eromheen op bed, zodat hij daar lekker tegenaan kan liggen. En zo werkt dat ook voor knaagdieren, met bijvoorbeeld een baksteen uit de diepvries."
Kat geniet van coldpack
Kat geniet van coldpack © Agaath van Sluijs
Verdere tips: ramen en gordijnen dicht of juist lekker laten doorwaaien. "Bedenk gewoon wat je voor jezelf prettig vindt. Een dier dat de hele dag in huis zit, moet zich net zo aangenaam kunnen voelen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.