Onderzoeksraad: onacceptabel dat jaarlijks 11 mensen overlijden bij ongeluk spoorwegovergang

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het is onacceptabel dat er jaarlijks gemiddeld elf mensen overlijden bij ongelukken op spoorwegovergangen. Dat aantal kan en moet omlaag, stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een vandaag verschenen rapport.
Volgens de Onderzoeksraad stagneert de daling van het aantal overwegslachtoffers de laatste jaren door een gebrek aan visie en ambitie bij de overheid. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zou volgens de raad binnen een half jaar met overkoepelend beleid moeten komen.
"Nederland is het enige land in Europa met zowel een druk treinverkeer als een groot aantal overwegen; een combinatie die niet goed samengaat", schrijft de Onderzoeksraad in het rapport.

ONBEVEILIGDE OVERWEGEN

Onbeveiligde overwegen - dus zonder slagboom - zijn volgens de Raad "ontoelaatbaar" met de huidige hoge treinsnelheden. De Raad vindt dat ze moeten worden beveiligd of opgeheven.
"Hier wordt door de overheid weliswaar aan gewerkt, maar de wegbeheerder, ProRail en het ministerie zijn het niet altijd eens over de beste oplossing en wie welk deel moet betalen. Dat staat een snelle aanpak van gevaarlijke situaties in de weg." Er zijn nog altijd enkele honderden onbeveiligde overwegen in Nederland.

AANTAL OVERWEGEN VERMINDEREN

Ook op de beveiligde overwegen is er volgens de Raad werk aan de winkel. Deze moeten volgens de onderzoekers beter beveiligd worden en er moet meer gekeken worden naar de totale inrichting van deze overwegen. Met dit soort extra maatregelen kan het aantal ongelukken flink omlaag, denken de onderzoekers.
Tot slot vindt de Raad dat het aantal overwegen verminderd moet worden. Bij de aanleg van nieuwe spoorlijnen wordt dat al gedaan, door tunnels en bruggen te bouwen. Maar bij bestaande overwegen duurt het lang voordat ze worden aangepakt. De Raad vindt dat ook daar meer op ingezet moet worden.

ERNSTIGE ONGELUKKEN

De Onderzoeksraad begon het onderzoek naar aanleiding van enkele ernstige ongelukken eind 2016 en begin 2017 in Winsum, Harlingen en Wouw.
Het ministerie heeft het rapport al eerder ontvangen en bekendgemaakt dat er 50 miljoen euro extra wordt uitgetrokken voor het beveiligen van gevaarlijke spoorwegovergangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.