Demonstranten Heesters weer vrij

PROVINCIE UTRECHT - De politie heeft de acht mannen die zij zaterdagavond aanhield voor het concert van Johan Heesters in Amersfoort in de loop van de nacht laten gaan.
De acht, in leeftijd variërend van 18 tot en met 25 jaar, kregen een proces-verbaal. Dat heeft een politiewoordvoerder gemeld. Een van de arrestanten had bij theater De Flint met eieren gegooid. De anderen waren opgepakt voor het veroorzaken van overlast. Deze mensen hoorden niet bij de demonstratie die tegen het optreden van Heesters was georganiseerd. Wie het wel zijn, is niet bekend.
Wens in vervulling
Het was zijn grootste wens om nog een keer in zijn geboortestad op te treden. Voor de 104 jaar oude Johan Heesters ging die wens zaterdag in vervulling.
Maar niet iedereen was er even blij mee. Heesters zong namelijk ook in de oorlog voor de nazi's. Verschillende actiegroepen hadden daarom aangekondigd het concert te zullen verstoren. Zover kwam het uiteindelijk niet, door de zware beveiliging en strenge controle bij de toegang.
Buiten uitten enkele mensen hun ongenoegen. Ze zijn boos omdat Heesters zijn loopbaan opbouwde in Hitler-Duitsland. Heesters werd binnen echter alleen maar uitbundig bejubeld door zijn publiek.
Het duurde even voordat hij op het podium verscheen. Zijn vrouw leidde zijn komst grondig in. "Mijn man wilde hier wel Nederlands spreken, maar hij maakte een val, werd verkouden en kreeg oorontsteking. Daarbij is hij nu al 75 jaar in Duitsland'', verontschuldigde Simone Rethel (58) haar man.
"Fijn publiek"
Toen was het tijd: Heesters verscheen, het applaus was lang en oorverdovend en het gejuich niet van de lucht. Heesters zong bekende liederen uit zijn hele loopbaan, staand aan de piano en met een biertje onder handbereik.
"Het was een prachtige avond met een fijn publiek'', aldus de ster na afloop. De initiatiefnemers van het concert gaven hem een kleien kopie van de Amersfoortse Kei. Heesters zei dat hij van tevoren niet teveel had nagedacht over de protesten die tegen hem waren aangekondigd.
Reageren? nieuws@rtvutrecht.nl

De omstreden Heesters: waar komt alle ophef vandaan?
Een roerige avond in Amerfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.