Krakers voeren actie met tentenkamp voor gemeentehuis De Bilt

© RTV Utrecht
BILTHOVEN - Een groep krakers heeft tenten opgezet voor het gemeentehuis in De Bilt. De krakers zijn boos dat de gemeente hen slechts drie dagen de tijd gaf om uit een kraakpand te vertrekken. Volgens hen beseffen de ambtenaren niet wat ze doen.
De groep krakers bestaat uit jonge mensen uit binnen- en buitenland. Ze woonden enkele maanden in een gekraakt schoolgebouw aan de Groenekanseweg, toen de gemeente besloot dat ze weg moesten. "Drie dagen is niet genoeg tijd om al je spullen te pakken en voor vijftien mensen een nieuw onderkomen te vinden", legt Joran, één van de krakers, uit.

STATEMENT

Volgens Joran beseffen de ambtenaren niet goed wat ze hebben gedaan. "Het is heel makkelijk om zo'n beslissing vanuit je kantoor te nemen, maar je zet wel vijftien mensen op straat." Om de gemeente duidelijk te maken dat zo'n beslissing grote gevolgen heeft kwamen de krakers naar het gemeentehuis.
Inmiddels slapen de krakers al twee nachten op het grasveld voor het gemeentehuis. Het is niet hun bedoeling om te blijven, ze zijn al druk met het zoeken naar een nieuwe woning. "We hopen door hier te gaan zitten dat ze er elke dag aan herrinnerd worden, dat het wel over mensen gaat", vertelt Joran.

GEMEENTE

De gemeente is niet blij met de komst van de krakers. Toch is er onderling goed contact. Zo mogen de jongeren binnen water komen drinken en naar het toilet. "Maar daar blijft het bij", stelt Dick de Jager, namens de gemeente. Volgens de gemeente wisten de krakers al veel langer dat ze weg moesten. "De woningnood is vrij groot. Een kamer of een huis vinden is niet makkelijk, maar we hebben daar wel regels voor afgesproken in onze maatschappij."
De gemeente gaat de krakers niet helpen bij het vinden van een nieuwe woning, ook mogen ze niet blijven staan op het gras voor het gemeentehuis. "We zullen zeker toewerken naar een einde, maar wanneer dat plaatsvindt en hoe, dat weten we nog niet."
Krakers in De Bilt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.