"Maansverduistering kan nog weleens moeilijk waar te nemen zijn"

© Pixabay
UTRECHT - Het is een "mooi natuurverschijnsel", menen deskundigen. Om 22.22 uur precies is vanavond de langste maansverduistering van de eeuw en een bloedrode maan waar te nemen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, want het kan nog weleens lastig worden om het fenomeen goed te zien.
Mensen die de verduistering willen waarnemen, moeten zorgen voor een plek met vrij uitzicht op de zuidoostelijke horizon, de plek waar de maan opkomt. En dan nog is het opletten geblazen dat je het natuurfenomeen niet mist, waarschuwt astronoom Edwin Mathlener van publiekssterrenwacht Sonnenborgh.
"Op het moment dat de maan opkomt, rond 21.45 uur, is de verduistering al in volle gang. Het kan daarom nog weleens moeilijk worden om de maan te vinden, omdat hij al verduisterd is en bovendien erg laag boven de horizon staat."
Toch heeft Mathlener goede hoop dat het natuurverschijnsel voor liefhebbers te zien is. "Als het voldoende helder is - met weinig tot geen bewolking - dan is er een goede kans dat we een mooie, diep donkerrood gekleurde maan boven de horizon zien staan. Een verrekijker is overigens geen overbodige luxe."

LICHTVERVUILING

Een goede plek om dat te doen, is bijvoorbeeld in Woerden. Daar wordt bij de Cattenbroekersplas een bijeenkomst georganiseerd om samen naar de verduistering te kijken. "Op de hoek waar wij staan kijk je precies naar de oostelijke hemel, waarvandaan je het heel goed kunt zien", vertelt mede-organisator Lex Albers. "Bijkomend voordeel is dat je aan die kant van de stad geen lichtvervuiling van de stad hebt. In de donkere hemel is het nog veel beter te zien."
Maar wat zien we dan precies? Bij een totale maansverduistering beweegt de volle maan zich precies door de schaduw van de aarde heen. Dat komt maar af en toe voor: meestal beweegt de maan boven- of onderlangs de schaduw van de aarde. "Maar nu is de uitlijning precies goed, waardoor de maan door de schaduw van de aarde heen beweegt en daardoor dus verduisterd raakt. We zien hem langzaamaan steeds donkerder worden", legt Mathlener uit.

DAMPKRING

Die veelbesproken rode kleur wordt veroorzaakt door de dampkring van de aarde. Het licht van de zon buigt af, het rode deel van dat zonlicht komt in de aardschaduw te staan en verlicht vervolgens de maan. "Om het heel poëtisch te zeggen: het rode licht dat je op de maan ziet vallen, is het licht van alle zonsopkomsten en -ondergangen die op dat moment op aarde plaatsvinden", aldus Mathlener.
Overigens staat de maan de afgelopen dagen wel vaker licht roodgekleurd aan de hemel, maar dat heeft volgens de sterrendeskundige niets te maken met de aankomende verduistering. "Het is eigenlijk hetzelfde verschijnsel dat we zien bij zonsopkomst en -ondergang: deze dagen staat de bijna volle maan heel laag boven de horizon, waardoor het blauwe deel van het licht meer verstrooid dan andere kleuren, waardoor er meer rood licht overblijft."

CATTENBROEKERPLAS

Op meerdere plekken in de regio is de maansverduistering te zien. Zo is er in Leusden een zogenaamde Maansverduisteringparty bij Sterrenwacht Midden-Nederland. Bij Sonnenborgh in Utrecht is het dit jaar niet mogelijk, omdat er wordt verbouwd.
Wie van plan is de maansverduistering in Woerden te gaan kijken, is vanavond om 21.30 uur welkom bij de Cattenbroekerplas. Parkeren kan bij restaurant Edge. "Aanwezigen kunnen ook door de telescoop gaan kijken, waardoor ze het natuurverschijnsel van heel dichtbij kunnen zien", vertelt Albers. "En als het echt helder is, kunnen we misschien zelfs wat planeten laten zien, die dan goed zichtbaar zijn omdat het zo donker is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.