Pistool van hoogste vertegenwoordiger Hitler naar Nationaal Militair Museum

© Bevrijdingsmuseum Zeeland
SOESTERBERG - Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg heeft er bijzonder voorwerp bij: het pistool van Arthur Seyss-Inquart, de hoogste vertegenwoordiger van Adolf Hitler in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het Nationaal Militair Museum krijgt het pistool van het Bevrijdingsmuseum Zeeland. "Wij ontvangen mensen uit het hele land en soms nemen ze ook wel eens iets mee", zegt Stef Traas van het Zeeuwse museum. Vaak zijn dat bijvoorbeeld juwelen, kledingstukken of speelgoed, maar onlangs brachten mensen het wapen van Seyss-Inquart mee.

VERHAAL ACHTER HET PISTOOL

Traas kent het verhaal achter het wapen. "Een 27-jarige man uit Nederland was bij de arrestatie van Seyss-Inquart in Duitsland in 1945. De man had zich in september 1944 aangemeld bij het Britse leger en trok mee als tolk. In '45 gingen ze een brug over de Elbe over, toen er een auto kwam aangereden. Daar bleken Duitse officieren in te zitten, waaronder Seyss-Inquart. De officieren werden ontwapend en een Britse militair gaf het pistool van Seyss-Inquart aan de Nederlandse tolk, als souvenirtje."

KINDEREN

De tolk overleed enkele jaren geleden en het wapen kwam bij zijn kinderen terecht. Die hebben het enkele jaren bewaard en brachten het onlangs naar het Bevrijdingsmuseum Zeeland. Die schenkt het pistool aan het Nationaal Militair Museum, omdat het daar beter past. "Wij richten ons op Zeeland, dit is een nationaal verhaal. En in Soesterberg hangt ook het uniform van Seyss-Inquart, dus daar past het mooi."
Het pistool wordt morgen naar Soesterberg gebracht. Wanneer het vervolgens te zien is, is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.