RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veel klachten over stank van nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie Overvecht

1/2
UTRECHT - Omwonenden van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Overvecht klagen over stankoverlast. Bij het waterschap kwamen de afgelopen maand tientallen klachten binnen. Oorzaak: de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Brailledreef.

Het heeft volgens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden te maken met de opstartfase van de nieuwe installatie. "De oude installatie is uit de midden jaren vijftig en oud en versleten. Daarom vervangen we die door een nieuwe en die zijn we nu aan het opstarten",†zegt Maarten Boersen, de†manager van de zuiveringsinstallatie.

FILTERS MOETEN OP GANG KOMEN
Bij dat opstarten horen†ongemakken, omdat het gaat om biologische processen. "In onze installatie zitten heel veel bacteriŽn. Die maken het afvalwater schoon",†legt Boersen uit.†

"Bij dat zuiveringsproces komen natuurlijk allemaal vieze luchtjes vrij en daarom hebben we een grote luchtbehandelingsinstallatie die de geurtjes verwijderd. Maar ook dat is een biologisch zuiveringsproces met bacteriŽn. En die filters moeten op gang komen."

WARMTE HELPT NIET
Het warme weer van de afgelopen tijd helpt daarbij niet. "Het is natuurlijk extreem warm en extreem droog. We zien een behoorlijke toename in het aantal klachten de afgelopen zes weken."

Boersen verwacht dat de klachten snel zullen afnemen, maar tot de nieuwe installatie helemaal in bedrijf is zullen er incidenteel wel klachten blijven, denkt hij.

MINDER OVERLAST IN DE TOEKOMST
April volgend jaar moet alles optimaal werken en moet de overlast verleden tijd zijn, verwacht het waterschap. "We verwachten dat de overlast dan definitief tot het verleden hoort. Want de nieuwe zuivering is echt een stuk beter dan de oude en gaat straks heel weinig geur en geluid produceren. Tot die tijd blijven er wel wat klachten, maar veel minder dan de afgelopen weken", zegt Boersen.

Rioolzuivering in Overvecht stinkt


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -