Sluizen Wijk bij Duurstede geopend in strijd tegen verzilting Amsterdam-Rijnkanaal

De Prinses Irenesluizen in 2015.
De Prinses Irenesluizen in 2015. © RTV Utrecht
WIJK BIJ DUURSTEDE - Rijkswaterstaat heeft de Prinses Irenesluizen in Wijk bij Duurstede verder opengezet in de strijd tegen de verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal. De actie van Rijkswaterstaat maakt deel uit van een pakket maatregelen om te zorgen dat het drukste kanaal van Nederland niet verzilt door de droogte.
Vanwege de warme zomer stroomt er minder zoet water het Amsterdam-Rijnkanaal in. Daardoor komt er meer zeewater het kanaal binnen vanuit het Noordzeekanaal. Dat zoute water zakt naar de bodem van het Amsterdam-Rijnkanaal en dat kan schade aan natuur en landbouw veroorzaken. Normaal wordt het zoute water weggespoeld door het zoete water, maar dat gebeurt nu niet goed genoeg.
Om het zoute water weg te spoelen, zijn de Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede verder open gezet. Daardoor stroomt er overdag 20.000 liter zoet water per seconde, en 's avonds zelfs 40 tot 60.000 liter water per seconde het kanaal in vanuit de Lek.
Het openzetten van de sluizen is niet het enige dat Rijkswaterstaat doet. Ook wordt in Amsterdam een bellenscherm op de bodem van de verbinding tussen het Noordzeekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal geïnstalleerd. Door de luchtbellen komt het zoute water los van de bodem zodat het makkelijker kan worden weggespoeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.