RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Warmterecord vandaag niet verbroken

1/3
DE BILT - Het record van de hoogste temperatuur ooit in ons land gemeten is vandaag niet gehaald. Met een maximum in De Bilt van 35,4 graden was het officieel wel de warmste 27 juli sinds het begin van de metingen in 1901. Het vorige record voor deze dag met 32,3 graden stamde uit 1933.

Op alle weerstations in Nederland werden maxima van 30 graden of hoger gemeten. Dat het daarmee in het hele land tropisch warm was, is volgens Weeronline uitzonderlijk.

 Henk Thate met een thermometer. Het vorige record werd door zijn vader Jan Thate gemeten. Henk Thate met een thermometer. Het vorige record werd door zijn vader Jan Thate gemeten. | Foto: ANP

WARNSVELD

De hoogste temperatuur ooit in ons land gemeten was 38,6 graden en dat was op 23 augustus 1944 in Warnsveld, bij Zutphen. Dat het warmterecord niet is verbroken, betekent dat de familie Thate volgend jaar een feestje kan vieren. Dan bestaat het huidige record namelijk 75 jaar.

Huisarts Jan Thate noteerde het record uit 1944†als KNMI-waarnemer in zijn weerhuisje achter in de tuin, herinnert zijn zoon Henk Thate (81) uit Driebergen zich. "De familie wordt vrijdag op de hoogte gehouden hoe het gaat met de officiŽle temperatuur", vertelde hij eerder.


Voor zaterdag worden overigens buien verwacht, gevolgd door zonnige perioden. De maxima liggen dan een stuk lager, maar het blijft zomers.

Verslaggever Rob van Dijk zocht de warmste en de koelste plekjes op


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -