Buurtbewoners leggen op hol geslagen kerktoren Soest het zwijgen op

© Marlies Bouten / Wikimedia Commons
SOEST - In Soest is vannacht de kerktoren op hol geslagen. Elk uur bleven de klokken een half uur lang luiden. Daarna was het een half uur stil en vervolgens begon het hele circus weer opnieuw. Dat was zo sinds 01.00 uur 's nachts. Pas om 10.00 uur wisten twee buurtbewoners de klokken het zwijgen op te leggen.
"Mijn dochter kwam een nachtje logeren bij ons en die heeft een slechte nacht gehad", zegt Carl van Dorresteijn met een lachje. Hij woont vlakbij de Oude Kerk aan de Torenstraat in Soest.
"Vanmorgen bleek de klok maar doorgaan en toen heb ik een kennis gebeld, waarvan ik wist dat ie een sleutel had van de kerktoren", zegt Van Dorresteijn. "Hij had de gemeente al geprobeerd te bereiken maar dat lukte niet. Toen heeft hij de politie gebeld." In overleg met de politie wordt afgesproken dat de mannen een kijkje nemen in de kerk.

KABEL LOSGETROKKEN

Samen klimmen ze de toren in om te bekijken wat er aan de hand is. "Er zit een mechanisme in dat de klepel optilt en weer laat vallen. Dat is een mechanisme dat op de klok werkt." Waarschijnlijk zit daar ergens de fout, vermoedt Van Dorresteijn.
Maar met die mechaniek kunnen de mannen niet zo veel. En dus besluiten ze dan maar de kabel van de klepel los te maken. Het is even friemelen, maar rond 10.00 uur lukt het de boel los te koppelen. "En toen hadden we weer rust in de buurt", zegt Van Dorresteijn.
Door de kabel los te halen, keerde de rust terug in Soest

CALAMITEITENNUMMER

De toren en de klok zijn eigendom van de gemeente Soest, zegt secretaris Janny Voogt van de kerk. Zij kreeg vanmorgen meerdere telefoontjes over de op hol geslagen klok. "Maar ik kan er niet veel aan doen." Het enige wat de kerk kan doen, is de gemeente bellen. Maar die is in het weekend niet bereikbaar.
"Eigenlijk zal er één of ander calamiteiten nummer moeten zijn", zegt Van Dorresteijn. "Misschien moeten ze daar eens over na gaan denken."

EERDERE PROBLEMEN

Volgens een inwoner was er een paar maanden geleden ook al iets mis met de kerk. Toen liep de klok steeds voor.
Dat had volgens Voogt te maken met een technisch probleem. Wat nu exact het probleem geweest is, is nog niet bekend.

WAKKER

Ook Lammert de Bruin, journalist bij 1Vandaag, werd vannacht wakker gehouden door de kerkklokken. Hij besloot een kijkje te nemen en maakte een filmpje.
De 33-meter hoge Oude Kerk was afgelopen week nog middelpunt van een scouting-evenement. Honderd scouts gingen daarbij abseilen vanaf het kerkgebouw.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.